STUDIJA POKAZALA

ZAGAĐENI ZRAK POVEĆAVA SMRTNOST OD KORONAVIRUSA? Znanstvenici nadomak šokantnog otkrića

I dok je još uvijek prerano direktno povezati smrtnost od covida-19 sa zagađenim zrakom, poveznica očito postoji

Britanski Državni ured za statistiku (ONS) napravio je veliku studiju i povezao 46.000 smrti od koronavirusa sa zagađenjem zraka, javlja RTL.

Nagađalo se i prije da su najpogođeniji gradovi na svijetu oni s najvećom stopom zagađenja, ali ova studija detaljnije pokazuje, ili bolje rečeno prokazuje, povezanost zagađenog zraka i smrtnosti od koronavirusa.

Samo blago povećanje zagađenja dovoljno je kako bi se u desetljeću smrtnost povećala za dva posto, na šest posto. Kad se priča o “blagom povećanju”, to je najčešće jednoznamenkasti postotak. Problem je što su svi veći gradovi na svijetu osjetili posljednjih godina povećano zagađenje, što sugerira da bi stopa smrtnosti mogla biti povećana u narednom periodu.

35 posto umrlih od koronavirusa imalo je kardiovaskularne bolesti

Ukupno, godišnje u prosjeku zbog posljedica zagađenja umire 62.000 ljudi i dok to čak ni na razini Engleske nije značajnija brojka, kad se poveže s koronavirusom, može postati ozbiljnija. I to vrlo brzo, ne kroz desetak godina!

“Prema našim saznanjima, 35 posto umrlih od koronavirusa imalo je kardiovaskularne bolesti ili infekcije dišnog sustava te kronične bolesti pluća”, navodi ONS.

I dok je još uvijek prerano direktno povezati smrtnost od covida-19 sa zagađenim zrakom, poveznica očito postoji. Nagađalo se tako nešto i prije, kad su studije pokazivale da zagađenost slabi imunitet pa je opasnost od koronavirusa značajnija.

No, sad smo na putu dokazivanja da zagađeni zrak u kombinaciji s koronavirusom povećava šanse za najpogubniji rezultat…

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr