Azijci vole soju, Europljani variva, dok su Amerikanci ludi za kruhom. Neovisno o razlicitim prehrambenim navikama, prevelik unos soli u najrazlicitijim namirnicama posljedicno je fatalan za 1,65 milijuna ljudi koji svake godine umiru diljem svijeta.
Naime, sol predstavlja najveci rizik za visoki krvni tlak, pokazalo je istrazivanje Sveucilista Tufts ciji su rezultati objavljeni u studiji koja je izisla nedavno u uglednom casopisu Proceedings of New England Journal of Medicine.
Istrazivaci su dosli do zapanjujuceg zakljucka da stanovnici u 181 od 187 promatranih zemalja svijeta komzumiraju previse soli. Tocnije, iznimke koje koriste manje soli od preporucenih dnevnih kolicina su samo stanovnici Kenije, Kameruna i Gabona, pokazalo je ovo istrazivanje.
Inace, cak desetinu svih smrtnih slucajeva povezanih s kardiovaskularnim bolestima uzrokuje prevelik unos soli, pise Slobodna Dalmacija.
'10 posto je svakako mnogo', rekao je komentirajuci ove rezultate voditelj studije Dasiush Mozzafarian, i pri tome istaknuo da je to uzrok visoke stope mozdanih udara u Kini, istocnoj Europi i srednjoj Aziji.
Podsjetimo, odrastao covjek ne bi trebao konzumirati vise od pet grama soli dnevno, odnosno jednu cajnu zlicicu, sto je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu.
Medutim, treba znati da cak tri cetvrtine dnevnog unosa soli dobivamo i preko drugih izvora kao sto su konzervirana hrana, pastete, mesni naresci i sendvici, pa ako takvu hranu konzumiramo, nije nam nuzna i cijela zlicica soli.