Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Odluka je 'pala', ali ne kod nas

ZABRANJENE TRANSMASNE KISELINE: Spriječit će tisuće srčanih udara godišnje

Američka vlada želi u sljedeće tri godine iz industrijski prerađene hrane gotovo u potpunosti izbaciti transmasne kiseline koje se povezuju sa srčanim bolestima.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) završila je istraživanje iz 2013. te zaključila da djelomično hidrogenizirana ulja koja su glavni izvor umjetnih transmasti u proizvodnji hrane “nisu općenito priznata sigurnima” za ljudsku uporabu.

Nova pravila usvojena u utorak daju proizvođačima tri godine da se usklade i izbace takve masti iz proizvoda.

Djelomično hidrogenizirana ulja čine hranu stabilnijom i koriste se kako bi produljila rok trajanja proizvoda.

“Očekuje se da će ta uredba smanjiti broj slučajeva koronarnih i srčanih bolesti i spriječiti tisuće srčanih udara godišnje”, kazao je Stephen Ostroff iz FDA.

Potrošnja transmasnih kiselina već je pala za 78 posto između 2003. i 2012., kaže FDA, budući da su proizvođači na taj način odgovorili na zahtjeve potrošača za zdravijim namirnicama. “Iako se konzumacija transmasti znatno smanjila, aktualna stopa konzumacije i dalje je razlog za zabrinutost”, kaže FDA u priopćenju. “Medicinski institut preporučuje da konzumacija transmasti bude što je niže moguća”.

Etikete s oznakom transmasnih kiselina od 2006. su obavezne u SAD-u.

(Hina)

Povratak na Net.hr