Vrste krema koje su (ne)prikladne za zimu

Kozmetičarka mi je rekla da hidratantne kreme, one koje sadrže vodu, nisu prikladne za zimske mjesece jer se voda na niskim temperaturama smrzne i dolazi do sitnih pucanja kože, da su za zimske mjesece bolje masnije kreme. Ima li ovo objašnjenje smisla? Kakve su kreme najpogodnije za njegu lica po zimi? Da se klonim hidratantnih?

Masnije kreme su prikladnije za zimu jednostavno zato što nam se koža više suši zimi radi primjerice centralnog grijanja, zato što nam je zimi potreban jači zaštitni sloj ili zato što su zimi izraženije neke kožne bolesti koje rezultiraju suhoćom i ljuštenjem kože kao npr. ekcemi.

Ljeti pak su prikladnije hidratantne kreme jer nam ne zatvaraju pore, omogućuju disanje kože, ugodnije su radi znojenja i sl. No, to su vrlo uopćene informacije o masnim i hidratantnim kremama.

Kože su po tipu vrlo različite i njihove potrebe čak i kod istog tipa kože mogu biti različite. U kozmetologiji težimo individualnom pristupu njezi kože. Radi toga postoje brojne podvrste, čak nijanse masnih i vlažnih krema.

Ako ste mlađi s normalnim ili lagano miješanim tipom kože, zimi bi bile bolje bogatije hidratantne kreme jer masne mogu provocirati pojavu mitesera ili čak akni. Ako ste skloni ekcemima i izrazito suhoj koži ili pak kod žena nakon menopauze , preporučuje se koristiti masnije kreme.

Vlažnost kreme mogu pojačati određene molekule koje se stavljaju u njih, npr. hijaluron, pa ta krema tada ima i antiageing učinak. U masne kreme se dodaju npr. omega masne kiseline pa su one onda idealne za njegu kože sklone ekcemima, ili ceramidi, pa su idealne za njegu starije suhe kože. Bilo bi najbolje posavjetovati se oko izbora kreme sa stručnom osobo. Dobro je imati ljetne i zimske varijante njege kože lica.

Odgovorila:
Dr. MIRJANA TUDORIĆ, spec. za kožne i spolne bolesti
I. B. Mažuranić 19, Zagreb
tel: 01/37 90 562

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr