Ovo morate piti ako želite bolji uspjeh na ispitu

Rezultati novog istraživanja pokazuju da studenti postižu bolji uspjeh na ispitu ukoliko za vrijeme njegovog polaganja piju, vjerovali ili ne, običnu vodu!

Istraživanje predstavljeno na Psychological Society Annual Conference nije ispitivalo razlog zašto pijenje vode poboljšava ocjenu na ispitu, no znanstvenici pretpostavljaju da je u pozadini nekoliko fizioloških i psiholoških razloga. Jedan od njih je direktni fiziološki učinak hidracije na sposobnost razmišljanja, dok bi drugi bio učinak na smirenje studenata i smanjenje anksioznosti za koju se zna da smanjuje uspjeh na ispitu.

Ovo nas uopće ne treba čuditi ako znamo da više od 90 posto količine krvi – našeg glavnog sustava za prijenos hranjivih tvari i kisika – čini upravo voda. Nedostatak vode može u skladu s tim ugroziti naš krvožilni sustav uzrokujući pad krvnog tlaka, kratkotrajni gubitak svijesti zbog nedostatne prokrvljenosti mozga, veću mogućnost nastanka tromboembolijskih komplikacija, općenito slabiju prokrvljenost svih naših organa kao i ostale ozbiljne posljedice smanjene perfuzije.

Imajte na umu da dnevni unos tekućine treba biti veći od izlučene količine. Ako niste sigurni je li dnevni unos vode dostatan, provjerite boju svoje mokraće. Ona treba biti svijetla, gotovo bezbojna.

http://www.vitamini.hr/

Povratak na Net.hr