MITOVI I LEGENDE

VJEŽBOM DO SAVRŠENSTVA: Brinete da će vam se zbog masturbacije i seksa smanjiti mišići? Neće!

Može li masturbacija ili čak sam seks i orgazam, utjecati na vašu mišićnu masu? Što se događa s vašim tijelom kad masturbirate? Oslabljuje li vas orgazam? Možda vas jača? Idemo vidjeti što se događa kada se masturbacija i orgazam miješaju s bildanjem mišića i vježbanjem.

Ako ste ikada imali dilemu o tome kako masturbacija utječe na vaš organizam, razine hormona, izgradnju mišićne mase… Bez brige. Ili, samo naprijed. Kako god vam se više sviđa.

Ako niste “ovisnik” o teretani i proteinskim suplementima, vjerojatno se nikad niste zapitali utječe li masturbacija na neki način na vašu kondiciju i mišićnu masu, osim, možda na “pumpanje” podlaktice. Ovisno o tome koliko često vježbate desnicu. Ili ljevicu, ako ste ljevoruki, naravno.

Ali, izgleda da se zaluđenici vježbanjem ozbiljno bave ovom temom, a također izgleda i da su neki među njima zabrinuti da bi redovita masturbacija mogla poništiti učinke svih tih beskrajnih sati provedenih u teretani, u dizanju utega i ogledanju ne bi li se uočio svaki napredak…

DVIJE GODINE NIJE MASTURBIRAO, A SADA TVRDI: ‘Zbog apstinencije sam dobio supermoći’

Mit ili istina?

Na svu sreću, fitness kanal PictureFit tu je da odgovori (između ostalog) i na ovakve nedoumice. Dakle, utječe li i kako seksualna aktivnost na nabacivanje mišićne mase?

Stvari stoje ovako: svaki put kad ejakulirate, izgubi se malo testosterona, i da, testosteron je androgeni hormon, koji utječe i na stvaranje mišićne mase.

Teorija na koju se može naletjeti na internetu, prije svega na forumima posvećenim vježbanju, fitnessu i bildanju, kaže da kada muškarac ejakulira i stoga “izgubi” testosteron, on smanjuje razine hormona koji su “prijatelji” mišićne mase i samim tim smanjuje šanse izgradnje te mišićne mase.

Pa ima li neko zrnce istine u tome?

DRAGE DAME, KRENITE U AKCIJU! Srušen veliki mit o seksu prije utakmice

Različite studije, različiti rezultati

Provedene su različite znanstvene studije na tu temu, i njihovi nalazi su, gle čuda – različiti.

Jedna, recimo, čiji su rezultati objavljeni u Archives of Sexual Behaviour, utvrdila je da se kod muškaraca koji sedam dana apstiniraju zaista podiže razina testosterona, ali je taj efekt samo privremen.

Posle tih sedam dana, ako se apstinencija nastavi, razina testosterona će opadati i to na vrijednosti niže od početnih. Dakle, onih koje su izmjerene prije početka apstinencije.

Ako ste zabrinuti za razinu testosterona, možda je dobra ideja da masturbirate bar jednom tjedno – ako ništa drugo: preventivno.

VODILA LJUBAV BAŠ SVAKI DAN: ‘Seksala sam se 365 dana za redom, evo kako se osjećam…’

Besmislena apstinencija

Tijkom drugog istraživanja, muškarci su apstinirali tri tjedna i kod njih je također zabilježen blagi porast razina testosterona.

Ali, čim su se vratili normalnoj seksualnoj rutini, razina ovog hormona se i kod njih vratila u normalu, a neznatno povećanje koje je zabilježeno tijekom apstinencije nije utjecalo na poboljšanje njihovih sportskih performansi.

Dakle, učinak suzdržavanja od seksa zbog boljih rezultata u vježbanju, pa i izgradnji mišićne mase prilično je diskutabilan.

Ali, ako ste se navukli na vježbanje ili ste prvi put u životu odlučili da se za sljedeće ljeto počnete pripremati na vrijeme (dakle, sad), postoji nešto što će na efikasnost vašeg treninga i izgradnju mišićne mase utjecati mnogo više od suzdržavanja od seksa.

ČUVALI NEVINOST ZA BRAK: Nakon godina apstinencije, otkrivaju kako im je bilo prvi put

Vježbajte ujutro

Razina testosterona u tijelu je najviša ujutro, a ako na to dodate i činjenicu da vježbanje rano ujutro pomaže u zradžavanju visoke razine ovog hormona i kasnije u danu, evo vam argumenta u prilog tezi da treba vježbati ujutro.

Ako ne vježbate ujutro, razina testosterona tijkom dana će oapsti i do 30 posto u odnosu na taj jutarnji “vrh”.

U svakom slučaju, ako masturbacija nije jedina fizička aktivnost kojom se bavite (u kojem biste slučaju do sad vjerojatno imali jednu ruku koje se ni Hulk ne bi postidio), nemate razloga za brigu.

Orgazam svakako neće nepovoljno utjecati na vaše mišiće.

Povratak na Net.hr