Otkriveno zašto je joga tako dobra

Nova studija otkrila je točan razlog zbog kojeg joga poboljšava kognitivne sposobnosti i smanjuje depresiju kod ljudi koji se brinu za bolesnog člana obitelji.

Istraživači sa University of California otkrili su kako je vježbanje Kirtan Kriya joge povezano sa smanjenjem upala.

‘Ovo je ohrabrujuća vijest. Njegovatelji često nemaju vremena ni energije kako bi smanjili stres zbog brige oko bliskih osoba koje boluju od demencije pa im je korist i od kratke vježbe joge, koju je lako naučit, vrlo velika’, rekla je profesorica psihijatrije Helen Lavretsky.

U novoj studiji, koja je objavljena u časopisu Psychoneuroendocrinology, sudjelovalo je 45 ispitanika koji njeguju člana obitelji s demencijom. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine, jedna je svaki dan kroz osam tjedana prakticirala 12 minuta joge, a druga skupina je kroz isto razdoblje slušala 12 minuta opuštajuće glazbe.

Istraživači su utvrdili kako su njegovatelji koji su prakticirali jogu postigli promjene koji vode do smanjenja upala.

To otkriće jako je bitno s obzirom da se prema American Medical Association kod 16 posto njegovatelja zdravlje pogoršalo otkako su se počeli brinuti za nekoga. Uz to čak polovina njegovatelja koji paze na oboljele od Alzeheimerove bolesti razvili su psihološku uznemirenost, piše huffingtonpost.com.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr