banner

'PRAVI' FRAJERI

VJEROJATNIJE JE DA IMAJU MENTALNIH PROBLEMA: Seksizam je štetan za mušku psihu

Muškarci koji se ponašaju kao promiskuitetni ženskaroši i vjeruju u mušku nadmoć nad ženama vjerojatnije će imati probleme s mentalnim zdravljem, pokazala je znanstvena studija.

Znanstvenici sa sveučilišta Bloomington u Indiani pronašli su vezu između seksističkog ponašanja i psihičkih problema poput depresije i sklonosti ovisnostima i rezultate objavili u časopisu Counseling Psychology, koji izdaje američki savez psihologa.

“Neki od tih seksističkih obrazaca, poput ženskarenja i nadmoći nad ženama nisu samo društveni problem nego su i potencijalno loši za mentalno zdravlje”, rekao je voditelj istraživanja Joel Wong, profesor psihologije na Blommingtonu.

SEKSIZAM U UDŽBENIKU ZA PRVAŠIĆE: Ovako djecu uče razlikovati ‘ženu’ od ‘mamice’

11 seksističkih obrazaca

Istraživanje je zapravo sinteza 70 studija kojima se proučavalo ponašanje 19 tisuća muškaraca u razdoblju duljem od deset godina.

U to je bilo uključeno 11 obrazaca ponašanja koji se smatraju seksističkim, poput ženskarenja, promiskuiteta, nadmoći nad ženama, prezira prema homoseksualcima, zadržavanja emocionalne kontrole i pretjeranog samopouzdanja.

“Muškarci kojima je problem pitati za upute kada se izgube klasični su primjer ovog potonjeg”, rekao je Wong.

Takvi će se muškarci također rjeđe obratiti psihijatrima ili psiholozima za pomoć, dodao je.

ZNANSTVENO POTVRĐENO: Zadrti homofobi bi rađe umrli nego ovo priznali…

Povratak na Net.hr