Hrana uz koju ćete očuvati mozak

Povećana količina vitamina E, putem prehrane, povezana je s nižim rizikom od demencije i Alzheimerove bolesti, objavio je časopis Archives of Neurology.

9.10.2012.
14:05
VOYO logo

Znanstvenici smatraju da oksidativni stres (oštećenje stanica uzrokovanih izloženošću kisiku) - ima bitnu ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti. Eksperimentalni podaci upućuju na to da se antioksidansima, hranjivim tvarima koje pomažu popraviti spomenutu štetu, organizam može zaštititi od degeneracije stanica živčanog sustava.

U organizam je bitno unositi barem četiri važna antioksidansa: vitamin E, vitamin C, beta karoten i flavonoide. Predlažemo stoga da konzumirate sljedeće namirnice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitamin E: kikiriki, avokado, špinat, pšenične klice, maslac, orah, badem, sojino ulje (kao i mnoga druga biljna ulja) te jaja Vitamin C: naranče, kivi, sok od grejpa, grejp, karfiol, crvena paprika i crveni kupus Beta karoten: mrkva, špinat, juha od povrća, salata endivija i rajčice Flavonoidi: čaj, luk, jabuke i mrkve

Osobe koje konzumiraju povećane količine vitamina E (oko 18.5 miligrama po danu) imaju 25 posto manju vjerojatnost za razvoj demencije od osoba koje u organizam unose 9 miligrama dnevno. Konzumacija vitamina C, beta karotena i flavonoida nije povezana s rizikom od demencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo