Vitamin D izvrstan je za mišiće, kosti, tlak…

Vitamin D, što je dokazano brojnim istraživanjima, doprinosi zdravlju i jačanju kostiju, poboljšava raspoloženje i pomaže pri skidanju viška kilograma. No, znakovi da vam nedostaje vitamina D nisu tako lako uočljivi.

Primijetite li jedan ili više od ovih problema, otiđite liječniku i napravite pretrage krvi. No, ne posežite za tabletama vitamina D jer morate prvo biti sigurni da su vaši problemi uzrokovani nedostatkom baš tog vitamina.

Slabost mišića

‘Smanjeno mišićno tkivo može biti rezultat nedostatka vitamina D u mišićima i živcima’, kaže Kimberly Mueller, nutricionistica. Znači, uočite li da ne možete vježbati jednakim intenzitetom kao prije, moguće je da vam nedostaje vitamina D.

Depresija

Prema istraživanju objavljenom u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, žene kojima manjka vitamina D depresivnije su od ostalih.

Pojačana osjetljivost na bolove

Nedovoljna razina vitamina D povezuje se s osjećajem kronične boli.

Lomovi

Vitamin D jača kosti i ukoliko ga manjka u organizmu kosti su slabije i lakše dolazi do lomova.

Visoki krvni tlak

Iznimno je važan za zdravlje srca i pomaže pri regulaciji krvnog tlaka.

Pospanost

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine, niska razina vitamina D uzrokuje pojačanu pospanost tijekom dana.

Ekstremne promjene raspoloženja

Prije nego što za svoju ćudljivost okrivite PMS, morate znati da na visoku razinu serotonina u mozgu utječe i vitamin D.

Nedostatak izdržljivosti

Ne možete li izdržati svoj redovni trening, sad već i sami znate što vam nedostaje.

Povratak na Net.hr