banner

Dobar razlog da gljive stavite 30 minuta na sunce

Gljive mogu biti jednako dobar izvor vitamina D kao i dodaci prehrani – ali samo ako ih prije konzumacije ostavite na suncu.

Gljive izložene suncu mogu pružiti potrebne količine vitamina D, jednako kao i dodaci prehrani, pokazala je nova studija. Znanstvenici preporučuju da izvadite gljive iz omota te ih ostavite vani, na suncu, pola sata prije jela.

Naime, slično kao i naša koža, gljive transformiraju ultraljubičasto svjetlo koje dopire sa sunca u vitamin, a tu sposobnost imaju i nakon što su ubrane.

Vitamin D je bitan za imunološki sustav, jake kosti i zube te apsorpciju kalcija.

Tijekom studije, 30 odraslih osoba je dobilo dodatke prehrane vitamina D u kapsulama tijekom 12 tjedana (2.000 jedinica vitamina D), ili gljive u prahu koje su bile izložene suncu.

Na kraju istraživanja pokazalo se da ne postoje značajne razlike u razinama vitamina D kod ove dvije grupe.

‘Rezultati pružaju dokaze da je konzumiranje gljiva koje su izložene ultraljubičastom svjetlu, a sadrže vitamin D2, dobar izvor vitamina D te može poboljšati status vitamina D u zdravih odraslih osoba. Osim toga pronašli smo da je konzumiranje gljiva koje sadrže vitamin D2 jednako učinkovito u podizanju i održavanju zdrave razine vitamina D kao i konzumiranje dodataka koji sadrže vitamin D2 ili D3’, rekao je voditelj istraživanja dr. Michael Holick.

Uzgajivači gljiva u SAD-u i Australiji već duže vrijeme prakticiraju izlaganje gljiva suncu ili UV-svjetlu zbog povećanja razine vitamina D, no to nije uobičajena praksa u drugim zemljama.

No, dr. Holick ističe da gljive nastavljaju proizvodnju hranjive tvari, čak i nakon što se uberu, ali samo ako su smještene na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Slično kao i naša koža, gljive mogu transformirati UV zrake u vitamin D.

Potrošačima preporučuju da gljive – bilo koje sorte – izvade iz omota i tijekom kasnih proljetnih i ljetnih mjeseci ostave na otvorenom u vremenu između 10:00 i 15:00h, najviše do 60 minuta.

Kuhanje ne utječe na razinu vitamina, rekao je dr. Holick: ‘Mnogi stručnjaci vjeruju da kuhanje neće smanjiti razinu vitamina D.’

Povratak na Net.hr