Višenamjenska, jeftina namirnica izvrsna za tlak, živce, imunitet...

Gljive su jestivi organizmi bez klorofila, koje se obično razvijaju iznad zemlje ili na vlastitom izvoru prehrane. I da, jako su fine. A još su zdrave!

10.11.2014.
6:27
VOYO logo

Šampinjoni se ubrajaju među najpopularnije gljive diljem svijeta, a lako su nabavljive tijekom cijele godine. Vjerojatno niste ni znali da, osim što su izuzetno ukusne, te se mogu jesti same ili kao dodatak brojnim jelima, gljive imaju i brojne zdravstvene dobrobiti.

One su naime sjajan izvor B vitamina, koji ima važnu ulogu u živčanom sustavu. Uz to su dobar izvor minerala, kao što je kalij, koji pomaže u održavanju normalne ravnoteže između tekućina i minerala u tijelu, što pak pomaže u kontroli krvnog tlaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gljive također pomažu u jačanju imuniteta, jer tijelo opskrbljuju s puno ergotionina (prirodnim aminokiselinama), prirodno nastalog antioksidansa koji pomaže stanicama našeg tijela, a koje moramo održavati jakima, kako bi i sami ostali zdravi i ne bi oboljeli od brojnih fatalnih bolesti.

Gljive su i jedini izvor D vitamina u odijelu prodavaonice s poljoprivrednim namirnicama, a pružaju dovoljno hranjivih tvari kao i druge namirnice iz tog dijela, ali i kao neke vrste mesa, grahorica i žitarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gljive su, uz to, niskokalorične, ne sadrže masti ni kolesterol, te imaju jako malo natrija, dok istodobno pružaju nekoliko hranjivih sastojaka koje se obično mogu naći tek u mesnim proizvodima ili žitaricama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo