NADA ZA MILIJUNE

VELIKO OTRKIĆE: Novom metodom znanstvenici uspjeli spriječiti alergiju na hranu

Alergije na hranu u boljem slučaju znaju biti vrlo neugodne, a u najgorem i po život opasne, no kanadski znanstvenici rade na imunoterapijskoj tehnici koja je uspjela ‘poništiti’ alergijske reakcije kod laboratorijskih miševa. Vjeruju da bi se tehnika dogodine mogla početi primjenjivati i na ljudima.

Terapija funkcionira na način da potakne proizvodnju novih dendritičnih stanica, najvažnijeg dijela imunosnog sustava. Dendritične stanice se nazivaju i patrolnim stanicama ili pokretačima alarma imunološkog sustava.

One apsorbiraju materijale stranih tijelu (antigena) koje zatim koriste za izradu drugih imunoloških stanica, T-stanica, svjesnih antigena u tijelu. To naizmjence uzrokuje reakciju imunološkog sustava u T-stanicama. Stanice koje su aktivirane na ovaj način pronalaze put prema bolesnom tkivu i uništavaju strane tvari koje su okupirale tijelo.

Zahvaljujući tome u organizmu ne dolazi do anafilaktičnog šoka, najbrže alergijske reakcije, čiji ishod može biti i fatalan.

JAJA I ORAŠASTI PLODOVI: Dajte ih bebama i smanjite rizik od alergija

Velika prekretnica

“Ako zahvaljujući novoj terapiji na kojoj radimo uspijemo izliječiti alergije na hranu i slična stanja poput astme ili autoimunih bolesti, kao što je multipla skleroza, bit će to velika prekretnica u životu pojedinaca koji se s time nose cijeli život”, kazao je voditelj istraživanja, John Gordon s kanadskog sveučilišta Saskatchewan.

Dendritične stanice prirodno se nalaze u tkivima koja su u kontaktu s vanjskim okruženjem, poput vanjskog sloja kože te u unutarnjem površinskom sloju nosnica, pluća, trbuha i unutarnjih organa.

Gordon i njegovi kolege odande su kod miševa uspjeli izolirati nešto dendritičnih stanica, izloživši ih potom jedinstvenoj mješavini proteina, kiselini srodnoj vitaminu A koja se prirodno nalazi u ljudskom crijevu i alergenu – kikirikiju ili proteinima iz bjelanjka jajeta.

Nakon što se modificirane dendritične stanice ponovno ubrizgaju u organizam miševa, njihova alergijska reakcija u potpunosti nestaje. Osjetljive imunosne stanice koje je ranije aktivirala alergijska supstancija, po ubrizgavanju reagiraju kao kod zdravih osoba koje ne pate od alergija.

NIKAKO IZ SUPLEMENATA: Znanstvenici otkrili vitamin ključan za sprečavanje alergija

Nada za milijune alergičara

Iako je tehnika zasad testirana samo na miševima, znanstvenici se nadaju da će u idućih godinu dana uspjeti provesti klinička ispitivanja na ljudima.

“Puno je alergičnih dobrovoljaca koji žele donirati stanice kako bismo ih iskoristili u laboratorijskim testiranjima”, rekao je Gordon. Učinkovito liječenje moglo bi stubokom izmijeniti živote milijuna alergičara. Samo u Sjedinjenim Državama na hranu je alergično oko 15 milijuna stanovnika, a među njima od neke vrste alergije pati svako trinaesto dijete.

IMATE ALERGIJU? Vaši su se preci vjerojatno seksali s neandertalcima

Gordonov tim vjeruje da bi se rezultati istraživanja mogli primijeniti i na druge bolesti povezane s imunosnim sustavom, poput multiple skleroze.

“Trebalo bi učiniti vrlo malo da se terapija prilagodi liječenju autoimunih bolesti”, objasnio je Gordon.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr