Većina Britanaca pati od depresije

Tri četvrtine Britanaca iskusilo je depresiju u nekom periodu svog života, no samo trećina njih potraži stručnu pomoć. Novac je najveći uzrok depresivnih raspoloženja.

Žene su češće depresivne od muškaraca, a 80 posto njih kaže kako se često osjećaju neraspoloženo ili nespremno za rješavanje problema, prenosi Ordinacija.hr.

Novac je najveći uzrok depresivnih raspoloženja – više od polovice ispitanika izjavilo je kako im je novac bio veliki teret i problem posljednjih 12 mjeseci.

Kod muškaraca se posebno osjeti povezanost depresije i recesije, dok je kod žena depresija uglavnom povezana s brigom o obitelji ili vezama. Siječanj je najdepresivniji mjesec u godini, i to zato jer tada stižu na naplatu božićni dugovi i krediti, a tu je i stalni krivac za loše raspoloženje – hladno vrijeme.

Stručnjaci tvrde da se čak i blaga depresija treba što prije prepoznati i liječiti, jer će jedino tada rezultati biti pozitivni. U protivnome, depresija može eskalirati i uzrokovati niz povezanih problema i zdravstvenih stanja, poput nezaposlenosti, dugotrajnih bolesti, čak i problema s alkoholom i obitelji.

Iako većina ljudi smatra kako su antidepresivi dobro rješenje za depresiju, istina je pomalo drugačija. Jednako je učinkovita, ako ne i bolja, pravovremena psihološka terapija koja nudi pozitivne dugotrajne rezultate.

Povratak na Net.hr