Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Uzrok agresivnog ponašanja su ove masti

Transmasti se ne nalaze u prirodi, ali su zato sve češće sastavni dio hrane koje konzumiramo. Ljudi su ih izumili jer su željeli da se biljna ulja lakše transportiraju i duže traju. No margarin i slične masti imaju vrlo nezgodne nuspojave.

Istraživači na Sveučilištu California su otkrili da je hrana bogata transmasnim kiselinama povezana s nervozom i agresijom.

Proučavajući podatke više od 1.000 muškaraca i žena, došli su do prvih dokaza koji povezuju transmasne kiseline s nepoželjnim ponašanjem koje djeluje loše na druge – u rasponu od nestrpljenja do agresije. Istraživanje je vodila dr. Beatrice Golomb, s UC San Diego Department of Medicine.

Transmasne kiseline proizvod su procesa hidrogenacije nakon kojeg se nezasićena ulja na sobnoj temperaturi pretvaraju u solidne masti. U visokim dozama ih sadrže margarin, masnoće za prženje u restoranima i mnogi slatkiši i industrijski proizvedeni kolači. Ove masti loše utječu na razinu lipida u krvi, remete metabolizam, funkciju inzulina, te upalne procese i razvoj srčanih bolesti.

Uočena jaka veza

Analizirana je veza između unosa transmasti i učestalost nestrpljenja, konfliktnih reakcija i agresivnog ponašanja. U obzir su uzeti spol, dob, obrazovanje, upotrebu alkohola i nikotina.

‘Ustanovili smo da je unos transmasti bio značajno povezan s većom agresijom, te da je to bio bolji pokazatelj agresivnog ponašanja od drugih poznatih faktora agresivnosti’, kazala je dr. Golomb. ‘Ukoliko se veza između transmasti i agresivnog ponašanja pokaže uzročno-posljedičnom, ovo će biti još jedan argument protiv njihove upotrebe u prehrani’, zaključila je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr