Pigmenti smanjuju rizik od raka

Danas znamo da postoji preko 600 vrsta karotenoida, no nama je iz ove skupine spojeva najpoznatiji beta-karoten. Srodnici beta-karotena su primjerice zeaksantin, lutein, i kriptoksantin. Naći se mogu u voću i povrću, a njihova konzumacija definitivno štiti od raka.

Karotenoidi u stvari predstavljaju pigmente koji daju boju voću i povrću. Najpoznatiji među njima, beta karoten, je provitamin, koji u organizmu ima sposobnost konverzije u vitamin A. Poznato je da štiti kožu i sluznicu, te da je nužan za dobro funkcioniranje pluća, crijeva, mokraćnih putova, sinusa, štitnjače i žučne vrećice jer obnavlja funkcionalni epitel specifičan za te organe.

Karotenoide su snažni antioksidansi, a protiv tumora djeluju i putem T-staničnog imuniteta, stimuliranjem diferencijacije i sazrijevanja stanica i sudjelovanjem u sintezi imunoglobulina.

Razlog da svakodnevno jedete žuto, narančasto, crveno povrće i voće te tamnozeleno lisnato povrće

Snažno preventivno djelovanje karotenoida potvrđuje i nova studija objavljena u časopisu Journal of the National Cancer Institute. Naime, rizik za razvoj karcinoma dojke, žene mogu reducirati prehranom bogatom voćem i povrćem: istraživači su otkrili kako žene s najvišim razinama karotenoida u krvi imaju niži rizik za razvoj spomenutog karcinoma.

Analizirali su podatke 7.000 žena, (njih 3.055 imalo dijagnosticiran karcinom dojke, a njih 3.956 su bile kontrolna skupina). Tražila se veza između razine cirkulirajućih karotenoida i karcinoma dojke. Podaci su prikupljeni iz 8 kohorti, a obuhvatili su 80% podataka iz prospektivnih studija o karcinomu dojke te razini karotenoida u krvi objavljenih širom svijeta.

Znanstvenici su zaključili da postoji statistički značajna veza, obrnuto proporcionalna, između rizika za razvoj karcinoma dojke te cirkulirajuće razine ukupnih i pojedinačnih karotenoida.

http://www.vitamini.hr/

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr