banner

Kako pržiti orašaste plodove da ne izgube hranjivu vrijednost?

Iako veliki dio nutrijenata zadržavaju, industrijski prženim orašastim plodovima se ipak ne mogu pripisati sve prehrambene kvalitete koje se ističu kod sirovih. Evo i zašto.

Temperatura prženja orašastih plodova u industriji je obično iznad 77°C, što je temperatura iznad koje osjetljive masti u njima oksidiraju, pri čemu se one razgrađuju i nastaju štetni slobodni radikali.

Višak slobodnih radikala u tijelu želimo izbjeći zbog mogućih promjena na arterijama i povezanosti sa srčano-žilnim bolestima, a u modernoj prehrani ih se ionako unosi previše.

Ukoliko vam je draži okus prženih oraščića, predlažem da ih pripremate kod kuće, na niskoj temperaturi. Idealno bi bilo staviti ih u pećnicu 15-20 minuta na temperaturi do 70-75°C.

Budući da ovi plodovi sadrže veliki udio višestruko nezasićenih masnih kiselina, lako su kvarljivi, pa je važan i način njihove pohrane.

Čuvajte ih u zatvorenim posudama, a ukoliko ih namjeravate koristiti duži period, tada ih držite u hladnjaku, odnosno u zamrzivaču, gdje mogu biti i do godinu dana.

Kada je to moguće, najidealnije je kupovati orahe i orašaste plodove u ljusci…..

Odgovorila:
Jasna Ćerić,
magistra nutricionizma

Povratak na Net.hr