Važni posjeti pedijatru

UPOZORENJE RODITELJIMA: Djeci koja boluju od celijakije nedostaju vitamini i minerali

Kod djece koja boluju od celijaklije često se laboratorijskim testiranjima može otkriti nedostatak vitamina i drugih nutrijenata u organizmu.

O tome je izvijestila njemačka udruga pedijatara – Profesionalna udruga liječnika za djecu i mlade (Berufsverband der Kinder und Jugendarzte), čiji je cilj roditeljima, odgajateljima, pedijatrima i ostalim zainteresiranima ponuditi najnovije informacije o zdravlju mladih i djece.

BVKJ upozorava da su nadzor i kontrole pedijatara ključne.

Uz redovnu provjeru tjelesne težine, rasta i cjelokupnog razvoja djeteta, roditelji bi, po naputku djetetova pedijatra trebali redovito provjeravati razinu mikronutrijenata u organizmu.

PET GLAVNIH SIMPTOMA CESTO NEOTKRIVENE BOLESTI Podmukla bolest koju se otkrije kasno

Razina vitamina D, vitamina A, željeza i folne kiseline često je niska kod djece koja boluju od celijaklije.

Doživotna bolest crijevnih resica

Glutenska enteropatija ili celijaklija nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji karakterizira trajna netolerancija organizma na gluten, bjelančevine pšenice, ječma i raži, a ponekad i zobi. Jedna je od najčešćih gastroenteroloških bolesti.

Riječ je o doživotnoj bolesti crijevnih resica. Naime, na unutarnjoj strani tankoga crijeva nalaze se mnogobrojne sitne, oku nevidljive izrasline, crijevne resice. Njihova je zadaća upijati hranjive tvari iz crijevnoga sadržaja. Da bi uredno funkcionirale i na taj način hranile cijeli organizam, resice moraju biti mnogobrojne i zdrave.

MAME, POZOR! Djeca majki pušačica imaju četiri puta veći rizik od razvoja ove bolesti

Navedene vrste žitarica sadrže proteinsku tvar gluten koji, kada dođe na crijevnu resicu, kod bolesne djece uzrokuje reakciju netolerancije ili nepodnošljivosti. Takva reakcija onemogućuje resice u obavljanju njihove uloge pa ne upijaju važne prehrambene tvari, poput vitamina i minerala. One se stolicom odstranjuju iz organizma zbog čega se kod djeteta razvija bolest.

Bolest se mora kontrolirati, a liječnik će savjetovati je li djetetovoj prehrani potreban neki dodatak, i ako jest – koji, stoji u naputku BVKJ-a.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr