Umor je možda znak podmukle bolesti

Previše radite, jedete nekvalitetnu hranu, uglavnom sjedite ili imate preveliku tjelesnu težina? Uz proljetni umor ovo su najčešći uzroci umora. Ali ponekad umor ukazuje na ozbiljan zdravstveni poremećaj.

Odmor, kvalitetnija prehrana, tjelovježba i skidanje suvišnih kilograma mogu vas iz umorne osobe vrlo brzo pretvoriti u onu koja pršti energijom. Međutim, nisu svi uzroci umora tako očiti.

Anemija ili slabokrvnost

Anemija je jedan od najučestalijih uzroka umora, a jedini način da se otkrijete patite li od anemije je da vas liječnik uputi na analizu krvi. Nedostatak željeza u krvi vrlo je čest kod žena, posebno onih koje imaju obilne menstruacije. Kako biste spriječili pojavu anemije, ključna je zdrava prehrana, s namirnicama bogatima željezom (crveno meso, špinat), a ako se utvrdi niska razina željeza u krvi potrebno je dodatno uzimanje željeza putem suplemenata.

Nedostatak ključnih tvari – u organizmu kao što je kalij. Nedostatak se, također, utvrđuje provjerom krvi.

Problemi sa štitnjačom

Previše ili premalo lučenje hormona štitnjače može uzrokovati umor. Kako bi se utvrdile nepravilnosti u radu štitnjače, potrebne krvne pretrage i rendgen, nakon čega će biti prepisana odgovarajuća terapija.

Šećerna bolest

Mnogi ne znaju da imaju šećernu bolest, a neki čak i kad znaju ne drže bolest pod kontrolom pa vrlo često osjećaju iscrpljenost i umor.

Ako se cijelo vrijeme osjećate umorno, imate zamagljeni vid, te često morate mokriti, to može biti jedan od znakova dijabetesa. Dijabetes se utvrđuje kontrolom krvi.

Depresija

Osjećaj iscrpljenosti koji je praćen osjećajem žalosti, gubitkom apetita i nemogućnošću da osjećate bilo kakvo zadovoljstvo u stvarima u kojima ste do nedavno uživali, postoji mogućnost da ste imate problema s depresijom.

Apnea i drugi poremećaji spavanja

Ukoliko spavate između sedam i devet sati i još uvijek se budite pospani, postoji mogućnost da imate problema s apneom, odnosno da tijekom sna prestajete disati u razmacima od 10 do 30 sekundi, nakon čega počinjete grčevito hvatati zrak. To se može ponavljati vrlo često tijekom jedne noći, zbog čega se ujutro možete probuditi neispavani i s glavoboljom. Tu je naravno i problem hrkanja, česte noćne more, tikovi i tako dalje, koji mogu biti uzrok umora

ordinacija.hr

Povratak na Net.hr