VELIKI NAPREDAK

UGRAĐENO JOJ BIONIČKO OKO: Žena koja je bila slijepa sedam godina progledala nakon revolucionarnog zahvata!

Postignut je još jedan veliki napredak kako bi se omogućilo slijepim osobama da vide, te je žena koja je slijepa sedam godina sada u stanju vidjeti oblike i boje, piše RT.

U mozak 30-godišnje žene kirurzi Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA) usadili su bežični čip za vizualnu simulaciju u sklopu prvog testiranja na ljudima. Nakon toga mogla je vidjeti obojane bljeskove svjetla, linije i točke.

CYBERPUNK NIJE MRTAV: Biohakeri ugrađuju LED-ice u ruke

Žena, koja je željela ostati anonimna, nije imala nikakvih značajnijih loših nuspojava, navodi se u izjavi Sveučilišta.

Uređaj je razvijen u sklopu programa Orion 1 organizacije Second Sight, a koristi tehnologiju kako bi zaobišao optički živac i direktno stimulirao vizualni korteks mozga, tvrdi predsjedatelj organizacije Robert Greenberg.

S obzirom da se signali šalju direktno u mozak, ovaj bi način mogao povratiti vid osobama koje su i potpuno oslijepile iz praktički bilo kojeg razloga, uključujući glaukom, rak, dijabetsku retinotropiju ili fizičku ozlijedu, tvrdi proizvođač.

Neurokirurg s UCLA koji je usadio neurostimulator, Nader Pouratian, kaže kako su rezultati kirurških zahvata obećavajući.

“Na temelju ovih rezultata, stimulacija vizualnog korteksa pokazuje potencijal da povrati korisnu količinu vida kod slijepih osoba, što je važno za osobnu nezavisnost i poboljšanje kvalitete života”, rekao je.

Povratak na Net.hr