Komunicira s liječnicima iako vegetira više od 10 godina

Čovjek za kojeg se vjeruje da je više od deset godina bio u vegetativnom stanju uspio je odgovoriti na pitanja znanstvenika i otkrio im je da ga ne boli.

Ovo je prvi put da je osoba, za koju se držalo da je potpuno nesvjesna, uspjela komunicirati informacije vezane za svoje medicinsko stanje. Za ovo otkriće zaslužan je britanski neuroznanstvenik, professor Adrian Owen, koji je prije gotovo tri godine razvio tehniku čitanja misli ljudi koji se nalaze u vegetativnom stanju.

Koristeći napredni MRI skener mozga, Owen je zajedno sa svojim timom uspio dokazati da pacijenti koji se nalaze u vegetativnom stanju razmišljaju i mogu komunicirati s nuđenjem ‘da’ i ‘ne’ odgovora, iako je nemoguće bilo uspostaviti izravnu komunikaciju bez spomenutog skenera.

Kada je iz Cambridgea preselio u Kanadu kako bi se posvetio istraživanju mozga i moždanih funkcija, Owen je naišao na slučaj Scotta Routleyja iz Londona u kanadskom Ontariju, koji je bio u vegetativnom stanju 12 godina nakon traumatičnog sudara s policijskim autom na raskrižju.

Iako su njegove oči otvorene i normalno slijedi ciklus spavanja i budnosti, svi konvencionalni testovi koji uključujući vizualne, slušne i taktilne podražaje kod Scotta nisu izazvali nikakvu reakciju, čime je potvrđeno njegovo vegetativno stanje. No, njegovi su roditelj svih ovih godina čvrsto vjerovali da je svjestan i da može komunicirati podizanjem palca ili pomicanjem očiju, no ovo nikada nije prihvaćeno od strane medicinskog osoblja.

Koristeći tehnike koje je razvio u Cambridgeu, Owen je testirao Scottovu svjesnost tako da mu je davao instrukcije i pratio moždane funkcije uz pomoć skenera mozga. Tehnika je uključivala i postavljanje pitanja na temelju kojih je Scott trebao zamisliti jedan od dva moguća scenarija ovisno o tome je li njegov odgovor na to pitanje bio ‘da’ ili ‘ne’, a ta dva scenarija su bila igranje tenisa i hod kroz kuću. Oni su potaknuli aktivnost u suprotnim stranama mozga i tako je omogućena Scottova komunikacija sa znanstvenicima.

‘Scott nam je pomagao da je svjestan i da razmišlja. Skenirali smo ga nekoliko puta i njegov uzorak moždane aktivnosti pokazuje kako je očigledno odabrao odgovoriti na naša pitanja. Smatramo da je svjestan onoga tko je i gdje se nalazi. U budućnosti bismo mogli pitati što moramo napraviti kako bismo poboljšali kvalitetu njihovih života. To mogu biti male stvari poput zabavnog sadržaja ili nešto vezano za njihovo pranje i hranjenje’, kazao je Adrian Owen.

Ovom prilikom Owen je priznao da je testirao mnoge vegetativne osobe i da u većini slučajeva nije našao dokaza o njihovoj svjesnosti. ‘Savršeno se uklapao u standardnu sliku vegetativnog pacijenta i nije imao nikakve emocionalne reakcije, nikakvu fiksaciju ili pokrete očima. Nije imao nikakvih spontanih pokreta koji su predstavljali nešto značajno i bio sam prilično začuđen time što je bio u stanju pokazati ove kognitivne reakcije uz pomoć skenera’, kazao je Bryan Young, Scottov dugogodišnji neurolog.

Povratak na Net.hr