U Srbiji ne preporučaju novogodišnje ljubljenje

Zbog još uvijek prisutne epidemije svinjskom gripom s epidemiološke točke najbolje novogodišnje proslave bile bi one pod maskama i to na nekom širem trgu. Ljubiti se može tek iznimno.

Srpski epidemiolozi upozoravaju da se zbog još uvijek prisutne epidemije svinjskom gripom, izbjegava ljubljenje pri čestitanju Nove godine. Građanima se preporučuje da se uzdrže od ljubljenja, a ako već moraju, neka to čine samo s najbližima i to isključivo ako su sigurni da nisu bolesni.

Dr. Branislav Lazović, direktor Hitne pomoći i član beogradskog kriznog stožera za pandemiju, za Press je objasnio da bi s epidemiološke točke najbolje proslave bile ode pod maskama i to na otvorenom.

Na otvorenom je naime manja vjerovatnost za širenje gripe pa su oni koji idu na slavlje na nekom trgu u manjoj opasnosti.

Svi koji osjete slabost, pa makar imali temperaturu od 37,1, trebaju ostati u kući. U suprotnom će tek pogoršati zdravlje, a neće ni moći uživati, ističe Lazović.

Povećan broj pacijenata koji će uskoro imati simptome svinjske gripe, koje su ‘zaradili’ tijekom novogodišnje noći, dr. Lazović očekuje već od 5. do 8. siječnja

Veliki broj građana imat će sasvim blage oblike uz par kihanja i nos koji nešto češće curi. Samo pet posto građana će imati teži oblik bolesti. Očekuje se da će inkubacija trajati oko sedam dana, dodao je dr. Lazović.

Povratak na Net.hr