U slučaju pretilosti prije dijete treba misliti na sljedeće

Pitanje čitateljice: Moja sestra ima problema s debljinom – ima 150 kilograma na 175 cm, ja sam joj pokušala pomoći da se motivira, jer i ona sama to želi. Često je na dijetama, ali nikako joj ne uspijeva pa opet jede ogromne količine hrane.

Kao tinejdžerica je bila žrtva seksualnog zlostavljanja. Ponekad mislim da joj je debljina neka vrsta čahure u koju se sakrila. Ima jako lijepo lice, ali s debljinom je postala neprivlačna.

Kako bih joj moglo pomoći? Ja više ne znam, zdravlje joj je narušeno, koljena, kralježnica i jako se slabo kreće. Što da joj kažem ili učinim da smršavi, kod nje je to sad postalo pitanje kvalitete života i zdravlja. Ivana

ODGOVOR:

Draga Ivana,

Samo je jedan put za nju-redukciona dijeta!

Svaka pretila osoba ima svoje negativne sheme, obrasce koji ju drže u tom začaranom krugu prejedanja. Svatko od njih jako dobro zna da bi trebao smršavjeti, stoga je suvišno ili možda čak kontraproduktivno da ju na to potičete ili podsjećate!

Dakle, ja bih trebala s njom razgovarati da zajedno detektiramo te njezine negativne obrasce i postavimo strategiju za mršavljenje koja će onda donijeti rezultate.

Probajte joj objasniti da postoji i mogućnost stručnog savjetovanja.

Iva Stasiow, dr. med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr