Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Slobodno se počastite

STRUČNJACI TVRDE: ‘Zloglasna’ masna namirnica je u stvari ključ zdravog života

Danski znanstvenici utvrdili su kako je konzumiranje velike količine sira dobro za zdravlje srca.

Istraživanje je trajalo tri mjeseca, a sudjelovalo je 139 ispitanika oba spola, piše Daily Mail. Trećina ispitanika je svaki dan konzumirala 80 grama standardnog, masnog sira, dok je u prehrani druge trećine bilo zastupljeno 80 grama sira s niskim postotkom masnoće.

Kontrolna grupa je umjesto sira jela 90 grama kruha s pekmezom.

Rezultati su pokazali da kod grupe koja je konzumirala masni sir ne samo da nije došlo do promjena u razini LDL kolesterola, obujma struka i krvnog tlaka, već se njihovo opće zdravstveno stanje poboljšalo.

Iako je razina LDL kolesterola kod ispitanika svih grupa u prosjeku ostala ista, kod osoba koje su konzumirale masni sir zabilježen je porast razine ‘dobrog’ kolesterola.

NIJE KAKO SE MISLILO: Laži o jajima, krumpiru i margarinu u koje svi slijepo vjerujemo

Jedno japansko istraživanje je pokazalo da konzumiranje sira sprječava taloženje masti u jetri, dok su druga ukazala na to da bi moglo doprinijeti boljem spavanju, boljem raspoloženju, pa čak i lakšem mršavljenju.

Povratak na Net.hr