FUJ, PRLJAVO!

TULUM ZA BAKTERIJE: Molekule koje ostavljamo po mobitelima mogu otkriti SVE o našem načinu života

Molekule i tragovi na telefonu otkrivaju zapanjujuće podatke te mogu dati uvid o zdravlju i načinu života njegovog vlasnika, uključujući i hranu koju voli ili lijekove koje koristi.

Znanstvenici iz Kalifornije otkrili su da se na 40 telefona koje su testirali nalaze tragovi kofeina, ostataka hrane, začina, krema za kožu i antidepresiva. Oni tvrde da na telefonu ostavljamo tragove molekula, kemikalija i bakterija svega što smo dodirnuli tijekom dana, piše BBC.

Koristeći tehniku koja se zove spektrometrija, istraživački tim sa Sveučičišta u San Diegu testirao je 500 uzoraka iz uzetih telefona 40 odraslih osoba. Zatim su ih u odnosu na molekule identificirali u bazi podataka i pokušali vidjeti stil života svakog vlasnika telefona.

TAKO LIJEP, A TAKO PRLJAV: Znate li da na vašem mobitelu ima bakterija koje žive na fekalijama?

Rezultate studije je objavila dr. Amina Bouslimani, asistentica na projektu.

Sve se zna

“Analizirajući molekule koje su vlasnici ostavili na svojim telefonima, mogli bismo reći je li osoba žena ili muškarac, kakvu kozmetiku koristi, koja joj je boja kose i da li je boja, kakva pića voli (kavu, pivo, vino i slično), voli li začinjenu hranu, kako se nosi s depresijom, koristi li kremu za sunčanje i protiv komaraca ili krpelja iz čega se može zaključiti provodi li mnogo vremena na otvorenom”, rekla je dr. Bouslimani.

Za većinu molekula na telefonima smatra se da dolaze iz kože ruku ili znoja.

VIDEO: Deset stvari koje su prljavije od zahodske školjke

Otrkiveno je da sredstva za zaštitu od komaraca i krema za sučanje ostaju na koži i telefonima jako dugo vremena, čak i mejseeima nakon nanošenja.

Prethodna istraživanja istog tima otkrila su da ljudi koji tri dana nisu oprali ruke i dalje imaju mnogo tragova higijenskih i kozmetičkih proizvoda na svojoj koži.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr