Čak 90 posto žena propušta najbolju njegu lica

Brojne zvijezde zaklinju se da je za njihov besprijekoran ten odgovoran vrsni kozmetičar i posebni tretmani njege lica. Poznata američka dermatologica odmahuje glavom i tvrdi da se najbolji rezultati postižu na drugačiji način.

Pa ipak, u Daily Mailu tvrde da pojedini tretmani njege lica kod kozmetičara mogu zapravo uništiti vašu kožu. Kao argument za svoju tvrdnju naveli su izjavu bivše manekenke Sophie Anderton, koja tvrdi da su joj mikrodermoabrazija i kemijski piling ostavili lice išarano linijama, akne i točke tamne pigmentacije.

Dr. Patricia Farris,, profesorica na Sveučilištu Tulane i glasnogovornica American Academy of Dermatology, kaže: ‘Ako ih izvodi stručno osposobljena osoba, većina tretmana za njegu lica neće biti agresivna, stoga mogu reći da ne škode.’

Međutim, ako nakon mikrodermoabrazijskog postupka odmah slijedi kemijski piling, ova kombinacija može stvoriti probleme. ‘E, onda ljudi dolaze cvileći u ordinaciju. Osim toga, neke izrasline je bolje ostaviti dermatolozima i ne dirati ako niste stručna osoba’, kaže dr. Farris.

Problem vidi u nerealnim oglašavanjima jer se ponekad ne skreće pažnja da kozmetički salon pruža njegu koja nije medicinske prirode, odnosno da ćete kod njih prije svega dobiti samo ‘maženje’ lica. U takvim salonima ćete se dobro opustiti, a kasnije vjerojatno izgledati i osjećati bolje, ali se nećete riješiti bora ili tamnih pjega s lica.

Čak 90 posto žena propušta najbolju njegu

Ako želite da vam lice izgleda sjajno, dr. Farris savjetuje da ga perete svaki dan, osobito u večernjim satima kad je nužno ukloniti sve tragove šminke i zagađenja. I čistite kožu temeljito, ali ne preagresivno. Preporučuje i redoviti piling proizvodom koji sadrži voćne kiseline, svakodnevno nanošenje dnevne hidratantne kreme i, naravno, da imate pri ruci jednu dobru kremu za sunčanje. Ovu jednostavnu rutinu 90 posto žena ipak ne provodi, a ona čini dramatične razlike u izgledu i ne mora uopće biti skupa, smatra doktorica.

I slijedite ove smjernice:

– radije se obratite dermatologu nego kozmetičaru (od njega ćete dobiti upute koje postupke njege možete obavljati kod kozmetičara)

– laserski tretmani i uklanjanje izraslina moraju se izvoditi u ordinacijama, a ne u salonima

– pazite na kapilare (savjet potražite kod dermatologa)

– koža može biti posebno osjetljiva nakon kemijskog pilinga; klonite se sunca i uvijek koristite kreme za sunčanje širokog spektra

– nemojte koristiti proizvod koji sadrži retin-A najmanje 72 sata nakon tretmana lica, to može pogoršati crvenilo

Povratak na Net.hr