Iritantna navika koja nju izluđuje

Moj dečko ima jako iritantnu naviku – korigira loše ponašanje nepoznatih ljudi. Ponekad kad se vozimo u autobusu zna upozoriti klince, ali i starije koji se nekulturno ponašaju. Zbog toga izbijaju prepirke, a ponekad zna biti vrlo neugodno.

Više sam mu puta rekla da to ne radi, posebno ne kad je sa mnom, ali on je uporan i kaže da svijet ide nizbrdo jer se ‘svima fućka’. Ne znam kako bih mu objasnila da je u krivu.
Sonja

ODGOVOR:

Draga Sonja,
čini se da je vaš dečko uvjeren da direktnim opominjanjem, kritikom ili prigovorom može nešto promijeniti ili utjecati na druge ljude. Vjerujem da se vrlo često tim ljudima koje pokušava ‘dovesti u red’ ne sviđa njegovo patronizirajuće ponašanje i da onda dolazi do konflikta, koji vama pričinjava neugodu!

Bitno je razlučiti što mu želite objasniti da je pogrešno – njegovo uvjerenje da svijet ide nizbrdo i da on treba nešto poduzeti u vezi s tim ili njegov način, tj. ponašanje kojim to pokušava učiniti?

Mislim da je problem u njegovom ponašanju jer većina ljudi će takav pristup shvatiti kao napad i neće prihvatiti niti neku njegovu dobru sugestiju! Ako već želi neki ‘bolji svijet’, treba

krenuti od sebe i svog ponašanja i biti primjer drugima. Dakle, pokušajte mu skrenuti pažnju na njegovo ponašanje koje je neugodno za druge ljude i da je sasvim u redu što želi neke promijene u ‘ovom svijetu’, ali je bitno kako će to postići!

Iva Stasiow, dr.med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr