Od začina do povrća

TOP ALKALNE NAMIRNICE: Zašto je kiseli limun zapravo lužnata hrana, i kako to sprečava bolesti

Veća kiselost organizma povećava rizik od raka i čitavog niza bolesti, no čak i naoko kisela hrana, poput limuna, može smanjiti kiselost i spriječiti upale, ubrzati oporavak…

Ovisno od sustava do sustava, ljudski organizam je blago lužnat (krv je primjerice pH vrijednosti 7,41).

POGORŠAVAJU STVAR: Ove namirnice ne biste trebali jesti kada imate upalu grla

Hrana se ukratko može podijeliti na onu koja smanjuje i onu koja povećava pH vrijednost – kiselu (čiji je pH manji od 7) i lužnatu (baznu ili alkalnu, čiji je pH veći od 7) te onu na granici, neutralnu. No za određivanje je li hrana kisela ili alkalna, nije toliko važna pH vrijednost same namirnice, koliko kako ona djeluje na organizam. Primjerice, limun je prilično kiseo (pH 2), no nakon što se probavi, postaje lužnat zbog velikog udjela kalija. S druge strane, masna hrana i mlijeko kao namirnice blago su lužnati, no tijekom probave povećavaju kiselost organizma.

Iako se nutricionisti uglavnom slažu da je svako voće, povrće, sjemenke i biljni začini lužnato, i da ih za smanjenje kiselosti treba jesti svježima, neke namirnice su u samom vrhu hrane koja će povećati vaš pH, ističe Natural news.

Povrće: među najalkalnijim namirnicama su brokuli, cvjetača, celer, krastavac, kelj, špinat, zelena salata, papar i grašak.

Voće: sigurno nećete pogriješiti ako redovno jedete jabuku, bananu, grožđe, breskve, mareilce, lubenice, limun i naranče.

Sjemenke i orašasti plodovi: badem, orasi, lješnjaci, ali i čia sjemenke.

Začini: dovoljno je samo promijeniti neke navike u kuhanju i uvrstiti u redovne obroke začine kao što su cimet, curry, đumbir, himalajska sol, pa i senf.

Mliječni proizvodi: isključivo kiselo mleko i jogurt. Čisto mlijeko ima blago kiselo dejstvo, mada je još uvek na granici PH neutralnosti.

Zdravo tijelo relativno lako uravnoteži kiselost, no zadnjih godina sve više se govori o kiselosti hrane jer u kiselom organizmu ne dobija dovoljno kisika na staničnoj razini, zbog čega se sve teže bori protiv infekcija i upala, a vremenom se javlja opasnost od raka. Takav organizam kopni i propada.

Osim refluksa kiseline i čira (koji povećavaju rizik od raka gušterače, i jednjaka), najugroženiji su bubrezi.

Ipak, nije samo hrana uzrok povećane kiselosti u organizmu. Smatra se da brojne upale u organizmu, rezultiraju povećanom kiselošću organizma, zatim lijekovi i neka medicinska stanja i sindromi, kao i neki oblici (neliječenog) dijabetesa i virusi.

Zato je najbolji lijek i preventiva konzumiranje što više alkalnih namirnica koje će neutralizirati organizam. Cilj je uzimati ih svježe.

Povratak na Net.hr