Tko želi zapamtiti treba dobro sanjati

Spavanje, ali samo uz REM fazu i sanjanje, pomaže u konsolidiranju misli i davanju smisla svakodnevnim događanjima zbog čega možemo dobro funkcionirati, kažu znanstvenici.

Stručnjaci sa Sveučilišta California testirali su volontere koji su dobili zadatak grupe od tri riječi po smislu povezati s još jednom novom. No nakon nizanja više grupa od po tri riječi volonteri su teško pamtili novu riječ.

Poslije pauze od nekoliko sati opet su im pokazali iste riječi. Neki od njih su tijekom pauze spavali i imali REM fazu kad su snovi najitenzivniji. Drugi su spavali ali nisu došli do REM faze, dok je ostatak grupe odmaro u tišini bez spavanja.

Samo su oni koji su imali REM fazu u naknadnom testu imali bolje rezultate – gotovo 40 posto poboljšanje, iznešeno je na konferenciji Društva američkih psihologa.

Znanstvenica sa Sveučilišta California, dr. Sara Mednick je rekla: “Ovo nam pomaže bolje razumjeti koristi sna zbog čega možemo dati korisnije savjete o rasporedu spavanja. Saznajemo kakav noćni odmor rezultira optimalnim radom mozga i memorije. Ljudi koji puno sanjaju bolje se prisjećaju informacija i lakše povezuju činjenice.”

Prošlog tjedna znanstvenici su objasnili zašto neki od nas spavaju tvrdim snom i dok vani pucaju gromovi dok se drugi bude i na najmanji zvuk. Oni čiji mozak proizvodi određene moždene valove poznate kao ‘vretena’ mogu prespavati uz najjaču buku, objasnili su u studiji s Harvard Medical School.

Prethodni članci:

arti-201007070028006
arti-200909300122006
arti-201002220285006
arti-201008160095006

T.T.

Povratak na Net.hr