Nema šmrcanja

TKO SE BOJI ZIME JOŠ: Poslušajte ove savjete i zaboravite na prehladu

Zima dolazi, a to obično za sobom povlači prehlade i viruse. No, to se može i promijeniti budete li slijedili ove savjete.

Pijte dovoljno vode

Važno je da organizam tijekom zime bude dovoljno hidriran. Preporučuje se šest do osam čaša vode tijekom dana. Kad pijete vodu ispirete toksine, a samim tim, vaš organizam postaje otporniji i na viruse.

Vježbajte

Ovo doba godine je i stresno, praznici u vrijeme krize nisu uvijek samo izvor čiste radosti… A stalna tenzija i brige narušavaju naše zdravlje, ali i sposobnost organizma da se obrani od virusa. Vježbajte. Ako nemate vremena, živaca i novaca za teretanu, onda barem poklonite sebi pola sata brzog hodanja dnevno. Oslobodit ćete se stresa koji loše utječe na imunitet.

GRIPA, PREHLADA ILI ALERGIJA: Evo kako ćete prepoznati razliku i kako ih liječiti

Naspavajte se

Spavanje je jedna od ključnih stvari ako želite da zdravi prezimite. Ako ste neispavani, iscrpljeni ste, a ako ste iscrpljeni, loše se hranite jer tijelo žudi za brzom utjehom kao što je nezdrava hrana i šećer. Ako ste iscrpljeni i loše se hranite, imunitet vam je oslabljen.

Temeljito perite ruke

Često zaboravljamo da je čistoća pola zdravlja. Tijekom sezone gripe, od ključne je važnosti da ruke često i temeljito perete. Sapunom i toplom vodom.

Pojačajte unos vitamina C

Ali, ne kroz suplemente, nego prehranom. Dakle, naranče, mandarine, kiseli kupus, jabuke…

Ne dodirujte lice često

Pokušajte ne prinositi ruke licu dok ste na poslu ili u javnom prijevozu. Ili bilo gdje osim kad ste kod kuće. Tijekom dana, vjerojatno ćete u prolazu dodirnuti nešto što je prije vas dodirnuo netko tko je kihnuo ili se nakašljao.

PREHLADA, GRIPA ILI NEŠTO JOŠ GORE? Liječnici otkrivaju kako ih prepoznati te što činiti, a što ne kada osjetite prve simptome

Hranite se zdravo

Dakle, voće, povrće i proteini. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama (skuša, losos, tunjevina, avokado, orašasti plodovi). Ove namirnice su dobro ‘gorivo’ za imunitet.

Redovito čistite kuću

I povremeno dezinfincirajte kvake, daljinske upravljače, telefon, mobitel.. Sve one stvari koje često zaboravimo očistiti. Dovoljno je da ih povremeno prebrišete antibakterijskim vlažnim maramicama ili alkoholom.

Povratak na Net.hr