Tko su idealne hrvatske žene

Percepcija idealne žene među hrvatskim građanima polako se mijenja. Pa ipak, najveća grupa ispitanih smatra da idealna žena radi, ali nema odgovoran posao, nego onaj koji joj omogućuje brigu o obitelji, tako da je prije svega majka i domaćica.

Ispitivanje agencije GfK Hrvatska otkriva što se pod idejom idealne žene smatra u našem društvu. Anketirani su trebali opisati idealnu ženu u smislu njenog poslovnog angažmana i angažmana oko obitelji i djece.

Uspoređujući podatke od 1995. godine do danas, vidljivo je da se slika idealne žene promijenila najviše u pogledu žene u ulozi majke i domaćice. Prije 18 godina znatno veći broj hrvatskih građana (24%) idealnom ženom je smatrao onu čija je uloga isključivo briga o obitelji i djeci (majka i domaćica), za razliku od današnjih dana kada takvom idealnu ženu smatra 14% hrvatskih građana.

U razdoblju od 1995. do 2007. godine percepcija idealne žene kretala se u smjeru sve većeg angažmana žene na poslovnom planu, rastao je broj građana koji smatraju da bi
idealna žena trebala biti uspješna, zaposlena žena, koja gradi karijeru, dok se o obitelji i djeci brine uz pomoć neke druge osobe (od 30% 1995. do 40% 2007.).

Istovremeno se smanjivao broj onih koji su idealnom ženom smatrali onu koja radi na manje odgovornim poslovima, ali se brine o obitelji i djeci (1995. – 39%, 2007. – 31%). No, 2013. ipak najveći broj ispitanih, njih 43%, smatra da su okolnosti idealne žene upravo takve.

Najveće promjene u percepciji idealne žene

Dakle, najveće promjene u percepciji odnose se na povratak žene obitelji i djeci uz poslovni angažman manjeg opsega. U odnosu na prije šest godina, 12% je više onih koji idealnom ženom smatraju onu koja je zaposlena na manje odgovornim mjestima i brine o obitelji i djeci, dok je pet posto manje onih koji idealnom ženom smatraju onu kojoj je na prvom mjestu poslovna karijera.

Usporedimo li sliku idealne žene u očima muškaraca i žena, vidimo da žene pripadnice svog spola više vide kao karijeristice (žene – 38%, muškarci – 31%), dok je muškarcima
idealan ‘ljepši spol’ još uvijek više usmjeren na brigu oko obitelji i djece.

Kao i ženama, i mlađim osobama (do 34 godine) idealna žena je ona kojoj je karijera na prvom mjestu (48%). Slično mišljenje dijele Zagrepčani (51%) i Istrijani (45%), ali i neoženjene/neudane osobe (47%).

Koliko odstupa slika idealne žene u odnosu na njenu stvarnu poziciju, ulogu današnjih žena

Najveća odstupanja između želja i stvarnosti postoje u dvjema ulogama žene: kao majke i domaćice i kao karijeristice. Žene su u Hrvatskoj u znatno većoj mjeri majke i domaćice (24%) u odnosu kakvom si zamišljaju idealnu ženu (12% ih idealnu ženu zamišlja kao majku/domaćicu). S druge strane, stvarnost je i da su žene u Hrvatskoj u manjoj mjeri uspješne poslovne žene koje grade karijeru (svega ih je 21%), u odnosu što bi one željele biti (38% idealnu ženu vidi kao karijeristicu).

Stvarno stanje

Nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku ukazuju na prevlast žena u odnosu na jači spol u različitim područjima društva: znanosti, medicini, školstvu, sudstvu.

Žene predstavljaju većinu u zdravstvu, među doktorima medicine, ali i među specijalistima, u školstvu, gdje su većina nastavnice u srednjim i osnovnim školama, u sudstvu, gdje žene čine više od 70% sudaca na općinskim, trgovačkim, prekršajnim sudovima.

Međutim, muškarci još uvijek imaju prevlast na jako visokim ili političkim funkcijama. U sudstvu, muškarci imaju prevlast na najvišim instancama suda: među sucima ustavnog (62%) i vrhovnog (51%) suda. Predstavljaju 80% saborskih zastupnika i ministara, a čak ih je 86% među veleposlanicima. I na kraju, žene u prosjeku imaju 10% niže plaće od muškaraca.

Navedeni podaci su činjenice, brojevi koji prikazuju odnos žena i muškaraca u različitim područjima u Hrvatskoj.

Povratak na Net.hr