bez dijeta i odricanja

TIHO, O TIHO GOVORI MI JESEN: Radi ovih sedam stvari i nećeš se udebljati

Čak i oni koji su pazili da tijekom ljeta očuvaju liniju, ujesen odustaju. “Zabranjene” namirnice odjednom postaju krepke i poželjne, a onda slijedi i zima, Božić…

I kilogrami se jednostavno skupljaju. No koliko god bilo hladno, bolje je ujesen paziti što jedete – ne zbog linije nego zbog zdravlja.

Odolite usputnim zalogajima

Savjet dobar za svako doba godine, no ujesen ga je ipak teže slijediti. No dok ljeti puno manje hrane “leži” uokolo, ujesen se čini kao da su na svakom koraku pite ili štrudle od jabuke, nude vas domaćom zimnicom kad dođete na kavu…

Cugu zamijenite nečim toplijim

Dobra strana je to što pivo nije više “obvezni” artikl ( kao da je ljeti ikad bio). Loša strana je to što se često zamijeni kojom “kratkom”. Jednostavno preskočite cugu i uživajte u jesenskim čajevima.

Voda je i dalje “in”

Ljeti grašci znoja podsjećaju na to kako je potrebno piti što više vode. No jednom kad su kratki rukavi “out”, ljudi prestaju piti, što je loše iz dva ključna razloga. Voda je i dalje nužna kako bi metabolizam funkcionirao, a manjak vode organizam često zamijeni za glad.

Vrijeme je za teretanu

Tko bi po ovoj kiši džogirao, vozio bicikl ili “haklao” košarku, nogomet… No to ne znači da se možete ulijeniti. Upišite teretanu, vježbajte kod kuće…

Pustite ugljikohidrate da rade za vas

Temperatura je u jasnoj korelaciji s time koliko škroba priželjkujemo. No okrenite to u vlastitu korist. Jesen je pravo vrijeme da bijelu tjesteninu zamijenite integralnom, bijelu rižu smeđom, a isto vrijedi i za kruh. Također, potpuno izbacite bijeli šećer.

Budite seksi

Svaka čast džemperima. No s vremena na vrijeme odjenite pripijenu haljinu i ne bježite od uskih hlača. Inače ćete zavarati mozak da možete raditi što želite, pa će sav ljetni trud propasti.

Planirajte određeno

Neodređene ciljeve poput “izbjegavajte debljajuće obroke” mozak ne pamti. Zato si postavite tjedne, točno određene zadatke – bili oni “istrčat ću ukupno 10 km”, ili “ovaj tjedan neću popiti ni kap alkohola”. Izmjenjujući takve ciljeve nećete propustiti ništa što vam jesen pruža.

 

Elitedaily.com/Magazin.hr

Povratak na Net.hr