SPAŠAVA ŽIVOT

TEST OD 20 MINUTA POKAZUJE U KAKVOM VAM JE STANJU SRCE: Čak je šest puta precizniji od standardnih pretraga!

Dosadašnja pretraga, poznata kao angiogram, invazivna je i dokazano neprecizna

Novi test za samo 20 minuta otkriva skrivena srčana stanja čak šest puta bolje i preciznije od postojećih dijagnostičkih metoda. Test je u stanju dijagnosticirati poremećaje uzrokovane problemima s krvnim žilama koje opskrbljuju srce krvlju. One su obično premalene da bi se mogle detaljno pregledati. Šest mjeseci nakon testiranja, pacijenti su prijavili manje bolova u prsima i bolju kvalitetu života, piše Daily Mail.

Spasit će se više života

Test podrazumijeva uvlačenje tanke fleksibilne žice u srce pacijenta koja mjeri kako se njegove krvne žile opuštaju. Novoj se metodi podvrgnuo 151 dobrovoljac s bolovima u prsima, poznatim kao angina, kojima postojeće metode nisu mogle dati preciznu dijagnozu. Bol u prsima javlja se kada srce ne prima dovoljno kisika, a problem se može skrivati u arterijama koje uslijed suženja ne pumpaju dovoljnu količinu krvi.

‘LIJEK’ PROTIV INFARKTA: Ljudi, pazite na svoje srce, osobe koje ovo rade imaju 61% manji rizik od srčanog!

Dosadašnja pretraga, poznata kao angiogram, invazivna je i dokazano neprecizna. Kod čak polovine pacijenata ona nije pokazivala značajnije probleme, dok je novi test odmah postavljao dijagnozu. Ako se ne počne liječiti na vrijeme, bol u prsima povećava rizik od srčanog udara. Znanstvenici su vrlo optimistični po pitanju ove dijagnostičke inovacije jer će pacijenti sa srčanim problemima konačno znati jesu li pod rizikom od infarkta.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr