banner

Teška depresija kod osobe s cerebralnom paralizom

Moj brat ima 43 godine i u invalidskim kolicima je, jer od rođenja ima cerebralnu paralizu, a boluje od depresije već 10-ak godina. O njemu se najviše brine majka koja je već u poodmaklim godinama. Od depresije se liječi na KBC-u Rebro. Uz propisanu terapiju nije mu baš dobro. Naime, uz antidepresive, Normabele i Eglonil (koji ga strašno uspavljuje i otupljuje), ima nekvalitetan san, izrazito je tužan i dalje, na rubu plaća, jako usporen…

Depresija mu se inače manifestira kao pregolema tuga, izrazito plače, ponekad se i trese, pa tako danima. Onda ga jača doza lijeka malo podigne, pa mu bude bolje, ali onda ode u euforiju, onda mu se opet smanji doza pa dođe na neku normalniju razinu što traje oko 2-3 mjeseca i onda sve ispočetka.

Svi u kući smo iscrpljeni, a ne znamo kako mu najbolje pomoći. S obzirom da nemamo novca plaćati privatne liječnike, a on je u nezahvalnoj poziciji radi primarne bolesti, ne znamo kome da se obratimo. Možete li nam pomoći savjetom?

U Hrvatskoj ima puno udruga osoba sa cerebralnom paralizom, potražite na http://www.hsucdp.hr kvih popis svih takvih udruga i prema vašem mjestu stanovanja izaberite koja bi vam najviše odgovarala.

Većina tih udruga ima vrlo dobre programe rada, uključuje svoje članove u različite aktivnosti i daje podršku ostalim članovima obitelji što i kako se nositi sa takvim problemom.

Tamo bi upoznao puno osoba sa istim ili sličnim poteškoćama i mogao bi se uključiti i razmijeniti svoja iskustva, a i vi također!

Iva Stasiow, dr. med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr