Tamne mrlje – uzroci i terapija

Na koži lica i rukama mi se javljaju tamne mrlje. Pokušavam ih sakriti kremama u boji, a ako se izlažem suncu stanje se strašno pogorša. Što mi je činiti?

Obzirom da niste naveli dob, ne može se pretpostaviti da li su tamne mrlje uzrokovane suncem na koži ruku i lica, senilne hiperpigmentacije ili lentigines (pjegice).

I kod jednih i drugih je važno zaštiti kožu od djelovanja UV zaštitnim kremama s faktorom (jačina faktora će ovisiti o tipu kože te sezoni izlaganja suncu – ljeti trebaju biti jači ). Dobro je takve kreme nanositi tijekom cijele godine ili bar započeti dovoljno rano u proljeće, prije pojave hiperpigmentacija.

Kod već nastalih promjena, dolazi u obzir izbjeljivanje ili kod staračkih i uklanjanje. Ti postupci uključuju zaleđivanje, laser, tretmane za izbjeljivanje ili serume i kreme koje sami aplicirate . Zajednička im je karakteristika da su svi postupci dugotrajni i ne garantiraju da se neće pojavljivati nove promjene. O vrsti postupka za uklanjanje ili smanjivanje promjena, konzultirajte se s dermatologom.

Odgovorila:
Dr. MIRJANA TUDORIĆ, spec. za kožne i spolne bolesti
I. B. Mažuranić 19, Zagreb
tel: 01/37 90 562

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr