Konzumirate ga, a uzrokuje svaku desetu smrt od kardiovaskularnih oboljenja

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasle osobe ne bi smjele konzumirati više od dva grama natrija dnevno, a najnovija istraživanja pokazala su da unos veći od ovog uzrokuje smrt svake desete osobe koja je preminula zbog srčano-žilnih oboljenja.

Znanstvenici predvođeni doktorom Dariushem Mozaffarianom sa Sveučilišta u Medfordu u SAD-u nedavno su objavili rezultate najnovijeg istraživanja povezanog s povećanim unosom natrija i smrtnosti.

Natrij je kemijski element koji se prirodno nalazi u većini namirnica kao što su sol, mlijeko, repa i celer. No također je u visokim dozama dodan prerađenim namirnicama, uključujući i kruh i mesne prerađevine.

Previše natrija u prehrani može povećati krvni tlak, a povišen krvi tlak je vodeći čimbenik rizika za srčano-žilna oboljenja kao što su srčani i moždani udar.

Kako bi dobili bolji uvid u to kako pretjeran unos natrija utječe na kardiovaskularno zdravlje, znanstvenici su analizirali podatke dobivene u 205 istraživanja o unosu natrija, koji je pokrio otprilike 75% odrasle populacije diljem svijeta.

Njihovo istraživanje pokazalo je da je 2010. godine prosječan unos natrija po odrasloj osobi dnevno iznosio 3,95 grama, gotovo duplo više od preporučene doze. To je pak doprinijelo smrti od srčano-žilnih oboljenja 1.65 milijuna ljudi diljem svijeta, dok se četiri od pet slučajeva smrti uzrokovanih prevelikim unosom natrija dogodio u siromašnijim zemljama, s niskim ili srednjim prihodima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr