Nakon ovog cete sasvim drugacije gledati na svade

Najnovije istrazivanje je pokazalo da je ucestalo svadanje s partnerom/partnericom, prijateljima ili rodacima stetno za zdravlje te da moze povecati rizik od smrti u srednjoj dobi.

U clanku objavljenom u casopisu Journal of Epidemiology and Community Health, danski znanstvenici isticu da su muskarci i nezaposleni najranjiviji.

Istrazivanje je pokazalo i da je suocavanje s brigama te prohtjevima uze obitelji takoder povezano s vecim rizikom smrti, a veliku ulogu igra i sposobnost pojedinca da se nosi sa stresom.

Iako su znanstvenici sa Sveucilista u Kopenhagenu dosli do saznanja da ucestale svade povecavaju rizik od smrti kod muskaraca i zena, nisu u potpunosti mogli objasniti cimbenike koji stoje iza toga.

Prethodna istrazivanja su pokazala da bi anksiozni ljudi koji su izlozeni prohtjevima partnera i djece te oni koji se cesto svadaju s bliznjima, mogli biti izlozeni vecem riziku od bolesti srca i mozdanog udara. Dosadasnja istrazivanja sugeriraju i da podrska prijatelja ima pozitivan ucinak na zdravlje.

U najnovijem istrazivanju znanstvenici navode da fizicke reakcije na stres kao sto je visoki krvi tlak mogu biti objasnjenje za povecan rizik od smrti.

Pokazalo se i da nezaposlenost povecava negativan utjecaj stresnih drustvenih odnosa te da su nezaposleni izlozeni vecem riziku smrti bilo kojeg uzroka u odnosu na zaposlene. Nadalje, pokazalo se i da su muskarci koji su osjetljiviji na brige i zahtjeve, uglavnom svojih partnerica, takoder vise izlozeni riziku.

Doktorica Rikke Lund kaze da su brige i svade dio zivota, no, nadodala je da su oni koji su cesto ukljuceni u sukobe u skupini s najvecim rizikom.

Profesorica Angela Clow s Odsjeka za psihologiju i fiziologiju na Sveucilistu u Westminsteru, izjavila je da je rezultati istrazivanja ne iznenaduju.

‘Bilo bi zanimljivije da su saznali zasto ili kako sukobi imaju ucinak na povecan rizik smrtnosti’, nadodala je.

Povratak na Net.hr