PATI SRCE

STRUČNJACI SE NAPOKON SLOŽILI: Je li lošije dugotrajno stajanje ili sjedenje? Nije isto za žene i muškarce

Stolovi za kojima se stoji na poslu suvremen su način poticanja zdravog načina života kako bi se izbjeglo cjelodnevno sjedenje. Ali dugotrajno je stajanje lošije za zdravlje nego sjedenje, otkrili su znanstvenici.

Ljudi koji cijelu svoju smjenu na poslu provedu stojeći dvaput su skloniji razvoju srčanih bolesti nego njihovi kolege koji cijeli dan sjede, pokazuje istraživanje. Kanadski istraživači kažu kako dugotrajno stajanje povećava rizik od srčanih oboljenja, bolova u leđima, pa čak i pobačaja kod žena.

Stajanjem se krv slijeva u donji dio tijela, što povećava pritisak na srce, koje tada mora mnogo više pumpati kako bi krv vratilo gore. Stručnjaci savjetuju ljudima koji puno stoje da nakratko sjednu kad im se god ukaže prilika.

JE LI I VAŠE MEĐU NJIMA? Ovih 10 zanimanja najviše debljaju – zbog velike količine stresa i puno sjedenja

Rezultati su se kod žena i muškaraca znatno razlikovali. Muškarci koji su kombinirano stajali i sjedili imali su 39 posto manji rizik od srčanih bolesti nego oni koji su na poslu samo sjedili.

S druge strane, žene koje su radile posao stojeći bile su čak 80 posto sklonije srčanim oboljenjima nego one koje su većinu dana sjedile. Rezultatu su to na temelju 12-godišnjeg proučavanja ispitanika i njihovih radnih navika.

Dugo stajanje povezano je i s nastankom varikoznih vena. One se pojavljuju najčešće na nogama i ukazuju na to da je prevelik pritisak odozgo na donji dio tijela. Ova je pojava bolna i neugodna, a može biti uvod u ozbiljnije srčane probleme, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr