JE LI VRIJEDNO?

ŠTO VAM RADI SAMO JEDNO GAZIRANO PIĆE: Možda vas ovi konkretni podaci napokon protresu – glava vam je u pitanju!

Čak i prije ovoga istraživanja postojao je snažan dokaz o tome da zašećerena i gazirana pića djeluju razorno na zdravlje

Pijenje samo jednog zaslađenog napitka dnevno povećava rizik od smrti uslijed srčanih bolesti ili čak raka, sugerira istraživanje. Harvardova studija otkrila je da samo jedna do dvije limenke gaziranog pića, soka ili energetskog napitka na dan povećava šanse za umiranje od srca i do 31 posto.

Također, ista količina povećava rizik od prerane smrti neovisno o uzroku (uključujući rak) za više od petinu. Zamjena zaslađenog napitka dijetnim umanjuje rizik, zaključili su znanstvenici. Ipak, rizik se ponovno povećava ako pijete više od četiri limenke dijetnog napitka dnevno.

Usporedba je jasna

“Naši rezultati dokazuju da gazirane i zaslađene napitke valja zamijeniti drugim pićima, po mogućnosti vodom, kako biste poboljšali zdravlje i produljili si život”, izjavio je voditelj istraživanja  Vasanti Malik za Daily Mail.

PIJETE LI OVE OTROVE U LIMENCI KAKO BISTE BILI PRODUKTIVNIJI? Ako da, ovo će vas razbjesniti

Kako bi utvrdili koliko gazirana pića utječu na rizik od smrti, istraživači su analizirali 80.647 žena i 37.716 muškaraca. Sve su sudionike ispitivali o zdravlju i životnim navikama svake dvije godine. Rezultati su pokazali kako oni koji piju dvije ili više limenki dnevno imaju 31 posto veće izglede za srčane bolesti u usporedbi s onima koji gazirano piju manje od jednom mjesečno.

Pa vi pijte

Važno je istaknuti i to da svaka dodatna limenka na dan povećava rizik za još deset posto. Pored srčanih bolesti, gazirana pića povećavaju rizik od prerane smrti od bilo kojeg uzroka za 21 posto. Premda malena, postoji i povezanost između pijenja zaslađenih napitaka i kancerogenih oboljenja.

Čak i prije ovoga istraživanja postojao je snažan dokaz o tome da zašećerena i gazirana pića povećavaju rizik od dijabetesa tipa dva, što je samo po sebi čimbenik rizika od prerane smrti.

Povratak na Net.hr