Što kad vas muče prisilne, neželjene misli

U glavi mi je košmar, napadaju me misli koje ne želim, posebno kad sam pod stresom. Javljaju se misli i slike koje nikako nisu moje, nasilje, seks, prostote, gluposti.

Molim vas objasnite mi kako se najbolje obraniti? Nije to svaku minutu, ali u roku od sedam dana će se barem jednom javiti.

ODGOVOR:

Prema ovome što ste napisali rekla bih da imate prisilne, opsesivne misli. Vjerujem da se prilikom njihove pojave osjećate tjeskobno, anksiozno i ustrašeno!

Vrlo često se događa da ljudi koji imaju takve misli imaju i potrebu nešto činiti, ili razmišljati (rituali koji se također ponavljaju) na određeni način kako bi smanjili količinu negativnih emocija koje se pojavljuje nastankom takvih misli. Također vrlo često prisutna je i velika krivnja zbog sadržaja tih misli. Savjetovala bih vam da se javite stručnoj osobi kako biste učinkovito razriješili njihovo pojavljivanje.

Načela tretmana opsesivnih, prisilnih misli su detektiranje i naknadno namjerno izlaganje svim prije izbjegavanim situacijama koje potiču te misli, direktno izlaganje tim zastrašujućim mislima i podražajima te sprečavanje kompulzivnih rituala ili neutralizirajućeg ponašanja.

Iva Stasiow, dr.med.

dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr