Kad je suprugu posao važniji od svega drugoga

Pitanje čitateljice: Doktorice molim vas za savjet. Moj suprug naporno radi i svakodnevno dolazi potpuno iscrpljen s posla. Privatnik je, a mi smo relativno dobrostojeći, posao mu nije ugrožen i nemamo kredita tako da me njegovo ponašanje nervira. Mislim nije da nam novac ne treba ali ne mora zbog toga umrijeti.

Ne znam, novac ga toliko ni ne zanima već sam posao i osjećaj da je radio do krajnjih granica. Mogla bih reći da je radoholičar. Bojim se za njegovo zdravstveno stanje jer ima podočnjake, deblja se jer jede neredovito i izgleda iscrpljeno. Ne želim mu zvocati. Ali ipak to činim pa mi kaže da od mene bježi na posao jer sam naporna. Ne znam više ništa, osjećam se usamljeno, možda on bježi od mene? On kaže da ne bježi, da je to rekao u šali, ali ipak bježi jer nema ga po cijele dane. Molim vas za koju smislenu riječ. Žana

ODGOVOR:

Čini se da mu je posao jako važan, a drugi aspekti života su pali u drugi plan!

Takvim stavom o poslu zanemario je ne samo vas već i sebe, svoje zdravstveno stanje prvenstveno.

Kao da mu vi više niste bitni, ili da ste puno manje bitniji od posla…a opet, s vama je, vama se vraća doma.

Što napraviti u takvoj situaciji? Vjerujem da ste vi željni njegove pažnje i provođenja vremena s njim. Ako postavimo da je točno da mu je u ovom trenu posao važniji od vas, onda je potrebno preokrenutu tu situaciju, a to je na vama.

Svatko bi se u takvoj situaciji osjećao loše, (da ga partner zanemaruje i postavlja druge stvari ispred njega) i prva reakcija bi bila ljutnja i prigovor – ali to ne rješava problem već samo dovodi do udaljavanja.

To što je njemu posao bitniji ne znači da vas više ne voli ili da mu niste poželjni, već znači samo da mu se sviđa raditi, i vi mu trebate pokazati zbog čega bi trebao preokrenuti svoje prioritete. Primjerice da predložite određene aktivnosti koje biste mogli raditi zajedno, da potaknete razgovor bez ljutnje ili kritike. Znam da je to teško jer zapravo nije pošteno da se tako ponaša ali čini mi se da je to jedini način da saznate istinu u smislu da li se tako ponaša isključivo zbog sebe ili zbog vas!

Iva Stasiow, dr. med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr