Nova studija otkrila je još jednu, prilično veliku korist koju imamo od ispijanja kave

Kava smanjuje rizik karcinoma debelog crijeva za 50 posto

FOTO: Susanne Nilsson/Flickr

Nova studija, objavljena 1. travnja u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention koju prenosi HealthDay News, tvrdi da kava smanjuje rizik karcinoma debelog crijeva za 50 posto. Što je više pijete to više smanjujete rizik, a nema razlike da li je kava sa ili bez kofeina.

Jer kofein ne štiti sam po sebi nego najvjerojatnije puno drugih antioksidansa koji se stvaraju tijekom procesa prženja kave. Rezultati ove studije ne dokazuju da kava smanjuje rizik karcinoma debelog crijeva nego samo da je kava povezana sa smanjenim rizikom i ta je veza čvrsta, kaže autor studije doktor Gad Rennert.

Znanstvenici sa University of Southern California prikupljali su podatke više od 5100 muškaraca i žena kojima je dijagnosticiran karcinom kolona. Pacijenti su uspoređivani sa 4000 osoba bez te dijagnoze.

Smanjeni rizik ne ovisi o vrsti kave

Sudionici studije javljali su koliko kave piju, uključujući espreso, instat kavu, dekofeinsku i filter kavu. Zabilježen je i njihov rizik obolijevanja kao obiteljska povijest bolesti, prehrana, tjelesna aktivnost i pušenje.

Jedna do dvije šalice dnevno, pokazalo se, povezane su sa 26 posto nižim rizikom karcinoma debelog crijeva. Oni koji piju više od 2.5 šalice rizik su smanjili za 50 posto. Smanjeni rizik ne ovisi o vrsti kave koju ljudi piju.

3547098779_b34e8a264f_o
Jedna do dvije šalice dnevno povezane su sa 26 posto nižim rizikom Mo Riza/Flickr

Doktorica Susan Gapstur, potpredsjednica za epidemiologiju Američke udruge za karcinom kaže da su slične studije došle do istog zaključka ali da rezultate treba uzimati sa oprezom jer zdravi ljudi ne pokazuju značajno manji rizik karcinoma debelog crijeva u usporedbi sa osobama koje ne piju kavu.

Trebalo bi identificirati zaštitne agense u kavi

Doktor Andrew Chan profesor na Harvard Medical School u Bostonu kaže da rastu dokazi koji sugeriraju povezanost pijenja kave i manjeg rizika karcinoma debelog crijeva.

Smatra da bi trebalo identificirati zaštitne agense u kavi koji bi se mogli koristiti u prevenciji ili liječenju karcinoma debelog crijeva. To bi moglo i pomoći objasniti kako taj karcinom nastaje.

Karcinom debelog crijeva je treći najčešće dijagnosticirani karcinom od kojeg obolijeva 5 posto muškaraca i 4 posto žena, kažu podaci za Sjedinjene Američke Države.