DOBRO SLUŠAJTE

ŠTO JE TIMPANOMETRIJA? Kratak pregled koji će vam reći puno toga o zdravlju vašeg sluha

Timpanometrija je pregled koji može pomoći u dijagnosticiranju bolesti vezane uz uho. Najčešće se izvodi kod djeca radi provjere bolesti koje mogu dovesti do gubitka sluha.

Timpanometrija je kratka i bezbolna pretraga za koju nema rizika. Najčešće se radi kod male djece pri sumnji na bolesti uha ili gubitak sluha.

Za što se radi timpanometrija?

Ovo nije metoda mjerenja sluha, nego ona govori o tlaku u srednjem uhu i njegovoj podatljivosti i elastičnosti sistema bubnjić – slušne košćice.

Pretraga može vašem liječniku otkriti:

  • upalu srednjeg uha
  • tekućinu u srednjem uhu
  • tumor u srednjem uhu
  • loš kontakt između kostiju srednjeg uha
  • problem s Eustahijevom cjevčicom
  • probušeni bubnjić

Timpanometrija se može izvoditi svakih nekoliko tjedana kroz nekoliko mjeseci kako bi se bilježile promjene tekućine u srednjem uhu kroz vrijeme.

Kako se izvodi timpanometrija?

Timpanometrija je potpuno bezbolna, kratka i ne postoje rizici. Pogodna je za ljude svih dobnih skupina, čak i za malu djecu jer nije potrebna njihova suradnja.

Ova pretraga izgleda tako da liječnik otoskopom pregledava slušni kanal i tako potvrđuje da nema voska ili stranih tijela koja bi smetala na putu do bubnjića.

Nakon toga se u služni kanal stavlja sonda s tri kanala – zvučnikom, mikrofonom i kanal koji mijenja tlak. Postavljanje sondi može biti neugodno ali nije nimalo bolno. Tijekom mjerenja opaža se pomicanje bubnjića kao reakciju na promjenu tlaka i zvuk.

Tijekom pretrage ne smijete se micati, govoriti ili gutati. Pomicanje može utjecati na rezultate testa. Pretraga traje najviše dvije minute za oba uha.

Nakon timpanometrije pregledava se nalaz – timpanogram. To je krivulja koja pokazuje koliko se zvuka koji je pušten u kanal odbilo od bubnjića i vratilo do mikrofona. Kod urednog nalaza timpanogram ima oblik šatora kao slovo A. Ako iza bubnjića postoji negativan tlak, optimalno područje provođenja zvuka postiže se tek kad u slušnom kanalu primijenimo negativan tlak. Ako je iza bubnjića tekući sadržaj, promjenom tlaka refleksija se ne mijenja, a krivulja timpanograma je ravna.

Ako je bubnjić probušen, timpanometrija se ne može izvesti. Također se ne izvodi ako su simptomi upale srednjeg uha vidljivi na vanjskom dijelu, to jest ako je opna veoma crvena i oštećena.

Povratak na Net.hr