SPRIJEČITE NASTANAK NA VRIJEME

ŠTO JE FIBROMIALGIJA? Bolest koja se najčešće ignorira, a može dovesti do velikih problema

Fibromialgiju se ponekada ne prepoznaje na vrijeme jer simptomi boli koji dolaze u nju se često zamijene s umorom tijela i mozga.

Glavni simptomi fibromijalgije često se povezuju s osjećajem umora, dok zapravo upućuju na veće probleme. Mnoge bolesti su povezane upravo s ovom, a liječenje zahtijeva manje životne promjene.

Uzrok i dalje nije poznat

Konkretan uzrok nastanka fibromilagije još uvijek nije poznat. Od nje češće obolijevaju žene nego muškarci, i to posebice za vrijeme menopauze. Osobe koje su osjetljive, anksiozne, depresivne ili pate od nekih sličnih psiholoških oboljenja također bi mogla patiti od ove bolesti. Kod ljudi koji imaju niži prag tolerancije na bol, kao i one koje su imale povredu kralježnice, imaju veće šanse za dobivanje ove neugodne bolesti.

Fibromilagija može biti uzrokovana i virusnom infekcijom, no to područje još uvijek nije dovoljno istraženo. Kod nekih ispitanika za koje se sumnjalo da pate od fibromilagije za vrijeme istraživanja prepoznala se borba organizma protiv infekcije. Upravo zato se smatra da je jačanje imuniteta prvi korak pri ublažavanju ovih neugodnih simptoma.

Simptomi se često zamijene za umor ili druge bolesti

Glavni simptomi fibromijalgije su jaki bolovi koji su rašireni u mišićima. Posebice se osjećaju u vratu i ramenima. Uz bolove idu i izrazita iscrpljenost te poteškoće sa spavanjem. Ovi bolovi često se zamjenjuju za bolest zglobova, ali bolovi kod fibromijalgije se osjećaju u susjednim mišićima, ligamentima i tetivama.

Ovi bolovi mogu trajati jako dugo, kod nekih i cijeli život. Međutim to ne znači da im je intenzitet uvijek isti, ponekad je bol slabija, a ponekad jača. Uz raširene i snažne bolove, bolesnici su imali problem s nadraženim crijevima, glavoboljom, slabijim pamćenjem i koncentracijom, osjećajem natečenosti ruku i stopala, jakim lupanjem srca i depresijom. Problem iritabilnih crijeva pojavljuje se kod više od polovice oboljelih.

Pri dijagnozi se istražuju boli na bar 11 od 18 osjetljivih točaka dolje prikazanih na fotografiji. fibromialgija

Zato što ova bolest uzrokuje umor, često se i ostali simptomi dugo ignoriraju jer se povezuju s iscrpljenošću radi životnih navika. U slučaju ove bolesti, umor se pojavljuje čak i nakon optimalno dugog i čvrstog sna. San oboljelih s vremenom postaje sve lošiji i nekvalitetniji. Radi stalnog umora, malaksalosti i boli radna sposobnost oboljelih znatno je smanjena, a to može uzrokovati i psihološke probleme. Tjeskoba, anksioznost i depresija također su povezani s ovom bolešću. Psihološki problemi mogu uzrokovati nepravilan rad cijelog organizma pa tako izazvati i probleme s probavom, vrtoglavice i trnce po tijelu.

Sve navedene simptome će dodatno osnažiti tjelesna neaktivnost, nesanica, povišena vlaga u zraku i stres.

Liječenje uključuje jednostavne promjene

Postoje slučajevi u kojima se fibromialgija smirila ili potpuno nestala spontano ako se smanji stres. No bez pravog liječenja, ova se bolest vraća ili postaje kronična. Glavni načini za rješavanje boli su vježbe istezanja i aerobik. Ovo ne znači da se morate učlaniti u teretanu, već da svakog dana barem kratko radite vježbe koje će poboljšati cirkulaciju u tijelu.

Jedan od načina smanjivanja simptoma i liječenja je smanjivanje stresa te dobivanje dovoljno kvalitetnog sna. S dovoljnom količinom sna smanjit će se i psihološki problemi kao što je depresija. Postoji mogućnost da vam liječnik, nakon dijagnoze, pripiše tricikličke antidepresive koji se piju prije spavanja kako bi smanjili mišićne bolove i omogućili bolji san. Antibiotici se kroz istraživanja nisu pokazali kao djelotvorni. Ako patite od fibromialgije i imate popratne posljedice kao što je depresija i tjeskoba, trebate liječiti i te psihološke probleme.

Od velike pomoći bit će i opuštajuće masaže koje će pokrenuti cirkulaciju i opustiti mišiće. Pri tome mogu pomoći i tople kupke, akupresura i sauna. Akupunktura je dokazano imala velik utjecaj na olakšavanje bolova nego neka druga vrsta neinvazivnog liječenja.

Dakako, prije odabiranja nekog tretmana posavjetujte se sa svojim liječnikom. Ako se odlučite za profesionalnu masažu obavezno napomenite maseru da patite od ove bolesti.

Kako prevenirati nastanak fibromialgije

Za sigurnost od nastanka ove bolesti, potrebno je raditi sve što biste radili da od nje bolujete i da ju trebate liječiti. Prvi korak je dovoljna tjelesna aktivnost uz kvalitetan san.

Osim toga pazite na ovo:

  • jedite nekoliko manjih obroka tijekom dana kako biste opskrbili tijelo bjelančevinama i ugljikohidratima koji su potrebni za aktivnost mišića
  • tuširajte se vrućom vodom, posebice ujutro
  • smanjite unos kofeina
  • prestanite pušiti
  • smanjite unos šećera
  • pokušajte spavati barem 8 sati na dan

Povratak na Net.hr