Što je 19-godišnjacima važnije i od seksa?

Studentima je važnije dobiti lijepi kompliment ili dobre rezultate na ispitu nego se upustiti u seksualne odnose, primiti plaću, naći se s prijateljem ili jesti omiljena jela. Stručnjaci misle da su studenti previše usmjereni na “pumpanje samopoštovanja”.

Istraživači Sveučilišta Ohio i Nacionalne knjižnice Brookhaven u New Yorku, ispitali su gotovo 300 studenata na temelju testa za otkrivanje simptoma narcisoidne osobnosti. Zanimalo ih je kolika je njihova želja za pohvalom, upuštanjem u seks, za ispijanjem alkohola i sl. Začudo, povećanje samopoštovanja bilo je na prvom mjestu za studente prosječno ostare 19 godina. Uglavnom su svi najviše željeli dobiti lijepi kompliment ili dobru ocjenu.

“Ovo rezultati bi trebali služiti kao alarm zbog uloge samopoštovanja u društvu. Ne bi bilo točno reći kako su ispitanici ovisni o samopoštovanju, ali su ovisniji o njemu nego o nekoj drugoj aktivnosti koju smo proučili”, tvrdi Brad Bushman, profesor komunikologije i psihologije sa Sveučilišta Ohio State.

“Namjerno smo odabrali stvari za koje smo mislili da ih studenti vole. Studenti vole piti i seks, siromašni su – vole novac i primanje plaće”, objasnio je Bushman. Ipak, iskustva koja povećavaju samopoštovanje bila su za koplje iznad drugih oblika nagrade.

Studenti su čini se previše usmjereni na “pumpanje samopoštovanja” i traže brzo rješenje za složene probleme. “Vidimo ga kao rješenje za sve društvene nepravde, od tinejdžerske trudnoće do nasilja. Ljudi misle kako se ove stvari neće događati ako se bolje osjećaju u vezi sebe”, zaključio je voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Personality.

ordinacija.hr

Vezani članci:

arti-200909110344006
arti-201006140019006

Povratak na Net.hr