NE IGRAJTE SE

STIŽE PAKAO, KAKO PREŽIVJETI? Sedam ključnih savjeta protiv toplinskog udara i simptomi na koje hitno reagirajte

Danas se zabarikadirajte i ne izlazite iz kuće prije 21 sat, savjetuju liječnici

U slučaju da ste propustili vijesti – pakao dolazi! Danas je za središnju Hrvatsku izdan crveni alarm kojim se upozorava na nenormalan skok temperature zraka. Kako preživjeti današnji dan, pitate se?! Imamo nekoliko savjeta kako se rashladiti i izbjeći negativan utjecaj na zdravlje.

Pijte vodu (ali ne previše)

Ovaj ste savjet čuli nebrojeno puta, ali moramo podsjetiti. Na ovakvim vrućinama, ključno je piti tekućinu i onda kada ne osjećate žeđ. Preporučena je dnevna količina vode između 1,5 i 2,5 litara. Važno je, isto tako, da ne prekoračite zadani okvir jer previše tekućine može sniziti vašu razinu soli u krvi. Izbjegavajte piti izravno iz hladnjaka da se ne biste prehladili ili si navukli probavne probleme. Klonite se alkohola! To se odnosi i na rashlađenu sangriju s ledom. Alkohol izaziva dehidraciju, a to je nešto što vam najmanje treba usred toplinskoga vala.

Ostanite kod kuće

Danas je najpametnije da odložite sve obveze ako je ikako moguće i ostanete u ugodno rashlađenu prostoru. Osobito je važno da ne izlazite na sunce između 11 i 21 sat. Ako baš morate, odjenite prozračne i svijetle materijale, najbolje pamučne jer pamuk dopušta koži da diše. Danas se nemojte sramiti otvoriti suncobran ili kišobran iznad glave.

Spustite rolete

Zamračite prostoriju u kojoj boravite kako biste smanjili zagrijavanje izvana. Unutar najvrućih sati spustite rolete ili navucite zastore. Tek kada vanjska temperatura padne ispod one unutra, rastvorite prozore i vrata kako biste osvježili zrak u domu.

Rashlađujte se vodom

Vodu nemojte samo piti, već je iskoristite i za vanjsko rashlađivanje. Ako niste u mogućnosti istuširati se u mlakoj vodi, napunite lavor hladnom vodom i uronite stopala ili namočite ručnik i obrišite njime glavu i tijelo. Ulijte hladnu vodu u bocu s raspršivačem i pošpricajte se po licu, glavi te ramenima svako toliko.

Uklonite dodatno zagrijavanje

Ako ste kod kuće, isključite sva svjetla i elektroničke uređaje koji zagrijavaju. Umjesto stolnoga računala, bolje je danas koristiti laptop ako ga imate. Jedite hladne obroke i ne palite pećnicu.

Pauzirajte od sporta

artroskopija koljena

Preskočite danas trčanje ili odlazak u teretanu. Važno je da se fizički ne umarate kada je jako vruće. Savjet je da se danas suzdržite i od vrtlarenja te bilo kakvih aktivnosti na otvorenom.

Prepoznajte simptome sunčanice

Ako se netko žali ili na sebi osjećate simptome kao što su grčevi u trbuhu, glavobolja, vrtoglavica ili tjelesna temperatura viša od 38 Celzijevih stupnjeva, dobro se rashladite i obratite se liječniku.

Povratak na Net.hr