HIDROKORTIZON

STEROIDI ZAISTA POMAŽU U BORBI PROTIV COVIDA-19: Otkriveno da daju dobre rezultate, ali stručnjaci upozoravaju: ‘To nije lijek’

Znanstvenici su utvrdili da je smrtnost od koronavirusa za osam posto manja nakon terapije hidrokortizonom, nego nakon uobičajenog liječničkog tretmana, ali upozoravaju kako steroidi nisu lijek protiv koronavirusa

Nakon što su britanski znanstvenici u lipnju objavili istraživanje prema kojemu bi deksametazon mogao spasiti živote pacijenata oboljelih od COVIDA-19 koji su u kritičnom stanju, nove studije, objavljene u časopisu Journal of American Medical Association, potvrđuju kako bi još neke vrste steroida mogle odigrati ulogu u spašavanju života.

Naime, otkriveno je da hidrokortizon može spasiti živote šestero od 100 pacijenata s koronavirusom u kritičnom stanju. Istraživanje, provedeno na 1703 pacijenta, pokazalo je da je postotak preminulih od koronavirusa pao za osam posto nakon upotrebe steroida u usporedbi s konvencionalnim liječenjem. Preciznije, nakon uobičajene medicinske skrbi preminulo je 40 posto pacijenata, dok je 32 posto preminulo nakon upotrebe steroida. Istraživanje je provedeno samo na teže oboljelim pacijentima, jer se osobe s blagim simptomima zaraze brzo oporave, piše BBC.

IMAMO LI GA NAPOKON? ČINI SE DA JE PRONAĐEN PRVI LIJEK ZA KORONAVIRUS: Jeftin je, dostupan širokim masama i smanjuje smrtnost

Protuinfektivno djelovanje

Steroidi se inače koriste kod smanjenje upala uzrokovanih artritisom ili astmom te za liječenje težih infekcija. Znanstvenici smatraju kako oni nisu od velike pomoći pri pojavi blagih simptoma zaraze koronavirusom, već su korisni kada imunitet padne, a zaraza počne djelovati na pluća ili druge organe.

“Ovi rezultati mogu se odmah primjenjivati u praksi. Kortikosteroidi su široko dostupni, jeftini i dobro proučeni te mogu smanjiti stopu mortaliteta”, rekao je profesor Martin Landray sa sveučilišta u Oxfordu.

Liječnici čekaju preporuke

Istraživanje se usredotočilo na primjenu manjih doza steroida, što znači da nema dokaza da bi veće količine tih supstanci bile učinkovitije u borbi protiv COVIDA-19. Iako su znanstvenici impresionirani novim saznanjima, upozoravaju kako to nije lijek za koronavirus, a liječnici već čekaju nove preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr