'Sramim se vlastite majke'

Pitanje čitateljice: Molim vas, pomognite mi nekim mudrim savjetom. Moja majka je udovica, rodila je petero djece, a nakon 30 godina braka otac je umro. Sad smo svi odrasli. Moj otac bio je stabilan, pristojan čovjek. Ona se nakon pet godina udala za jednog imućnog čovjeka, koji je umro već za tri godine.

Šokira me što se sada udala za njegovog sina, koji joj je bliži po godinama.

Mislim da je podivljala pod stare dane. Nemam se volje s njom ni sresti, kod njih ne idem jer mi je to sve ludo. Nađemo se rijetko u gradu ili kod mene. Sramim se zbog nje. A taj tip mi se gadi. Ne znam što bih joj rekla, ne znam ni kako bih to sve objasnila svojoj djeci, ne želim je povrijediti pa izbjegavam temu. Moja braća su prekinula kontakt s majkom. Najradije bi joj sve rekla u lice, ali na koncu mislim da to nema smisla.

Katarina

ODGOVOR:

Draga Katarina,
partnerski život vaše majke je njezina stvar i u to se ne bi trebao nitko miješati, niti je osuđivati ili zamjerati joj na izboru muškaraca!

Za vas je važno to kakva je bila majka, kako se odnosila prema vama kao prema svom djetetu (i prema vašoj braći ili sestrama).

Ne treba vas biti sram jer ona je izabrala, a ne vi, te svojoj djeci trebate reći istinu. Uostalom, to je njihova baka i ako je ona dobra u toj ulozi, nije važno kakvog partnera je izabrala.

Niste mi napisali kako se njezin sadašnji partner (i bivši muž) odnosi prema vama, jer ako tu postoji neki problem, onda razumijem da postoji određena ljutnja jer je to svakako djelomična odgovornost vaše majke.

Iva Stasiow, dr.med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr