Najbolji oblik samoliječenja je vrlo ukusan

Nekima je to možda samo prolazni hir, no svakodnevno cijeđenje sirovog voća i povrća i dalje je jedan od najboljih načina za dobivanje svježih i vrijednih hranjivih sastojaka.

Ni kratkoročne zdravstvene koristi cijeđenja sokova nisu za baciti jer uključuju povećanu razinu energije i odmor probavnih organa, dok među dugoročne zdravstvene prednosti spada prevencija kroničnih bolesti, što znači da biste si svakodnevnom konzumacijom ‘sirovih’ sokova mogli produžiti život.

Pet načina na koje sokovi doslovno mogu spasiti život

1. Liječe crijeva

Gastrointestinalna disfunkcija jedna je od najčešćih kroničnih bolesti od koje pate ljudi izloženi modernom načinu života. Medicina obično nudi pripravke za minimalno olakšavanje simptoma. Međutim, jedan od najučinkovitijih ljekovitih tretmana za probavu i crijevne poremećaje su sirovi sokovi, koji ne samo da pomažu eliminirati štetne toksine i bakterije iz debelog crijeva, nego pomažu pri liječenju oštećenog tkiva ili ranica koje bi mogle biti prisutne.

Probajte tri tjedna piti samo sokove od svježeg povrća i doživjet ćete iznimne koristi. Ako vam je okus neprivlačan, u sok dodajte jabuku ili naranču.

2. Uklanja nedostatke hranjivih tvari

Mnoge kronične bolesti su izravna posljedica manjka hranjivih tvari, iako se ovaj manjak može lako i brzo popraviti svježim sokovima. Budući da oni pružaju lako probavljive izvore brojnih vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari, svježi sokovi su jedan od najjednostavnijih načina da se izbjegne razvoj bolesti srca, zakazivanje organa, rak i razni drugi zdravstveni problemi koji mogu dovesti do prerane smrti. Guste sokove pune enzima pijte polako.

3. Ubijaju stanice raka

Svježi sokovi su jedan od najlakših i najučinkovitijih načina da se prirodno izbjegne razvoj ove pandemijske bolesti. Brojne znanstvene studije su pokazale da hranjive tvari u primjerice kupusu, brokuli, celeru, mrkvi i jabukama mogu spriječiti rast i širenje stanica raka u cijelom tijelu. Svježi, sirovi sok sadrži koncentrirane doze ovih hranjivih tvari koje djeluju protiv raka, pa su tako daleko učinkovitija terapija nego žvakanje istog voća i povrća (obično ih ne biste toliko pojeli žvačući).

‘Svježi sok je učinkovito sredstvo u borbi protiv raka jer sadrži fitokemikalije i vitamine u obliku koji tijelo lakše apsorbira’, priznaju stručnjaci sa Stanford Cancer Institutea.

4. Izgubit ćete na težini

Ako vam je problem skinuti suvišne kilograme, cijeđenje svježeg soka vam može pomoći da smršavite. Pretilost je uzrok srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, bolesti jetre i žučnog mjehura, a sve se to može izbjeći ispijanjem svježeg sirovog soka.

5. Popravlja raspoloženje

Sve je više mentalnih bolesti, a uzrok je često neprepoznat. Smatra se da mnogi poremećaji raspoloženja imaju korijen u nedostatku hranjivih sastojaka.

‘Vitamini djeluju kao katalitički agenti u tijelu, pomažu ubrzati kemijske procese vitalne za opstanak i funkciju mozga’, objašnjava dr. Hyla Cass u knjizi St. John’s Wort: Nature’s Blues Buster.

‘Nedostatak vitamina ponekad se može očitovati kao depresija. Srećom, kad se ubace dodaci prehrani i započne cijeđenje sirovog soka, dolazi do preokreta’, tvrdi dr. Cass.

Povratak na Net.hr