RASADNIK BOLEŠTINA

ŠOKIRANI OTKRIĆEM DJEVOJČICE: Rezultati njenih analiza o restoranima brze prehrane su zastrašujući

Za svoju domaću zadaću 12-godišnja Jasmine Roberts dosjetila se testirati led iz restorana brze prehrane. Skupila je led iz pet restorana. Potom je uzela uzorke vode iz toaleta tih istih restorana, pa ih dala analizirati na Sveučilištu na Floridi. Rezultati su bili zastrašujući. Čak 70 posto uzoraka leda bilo je napravljeno od vode koja sadrži više bakterija od one u WC školjkama restorana.

U nekoliko uzoraka leda pronađena je bakterija E. coli, koja se povezuje s ljudskim izmetom i uzročnik je ozbiljnih oboljenja. Škola je njezinu zadaću proglasila najboljom u klasi, a američka javnost ostala je šokirana otkrićem 12-godišnje djevojčice.

“Tim bakterijama nije mjesto u ledu. Nije to uzrok za paniku, jer to nije ništa novo. Međutim, svima nam je učinila uslugu jer nas je dignula na noge”, rekao je za abc doktor David Katz.

Dodao je i kako je led prljav jer ga ljudi uzimaju bez da su prethodno oprali ruke, a i aparati koji ga proizvode, očito, nisu redovito čišćeni. Istaknuo je i jednu pozitivnu stvar u ovom istraživanju, a ta je da se u toaletima nalazi voda u kojoj ima iznenađujuće malo bakterija.

Reagirali su i vlasnici restorana. Većina je uvela nova sanitarna pravila, a jedan ju je restoran pozvao da, nakon njihove primjene, ponovno dođe testirati vodu.

“Pozvali su me da dođem po nove uzorke. Jedan mi je restoran čak ponudio da testiram temperaturu hrane koju prodaju”, rekla je djevojčica čija je domaća zadaća potaknula burne reakcije američke javnosti, osjetljive na pitanja sigurnosti i ispravnosti hrane.

Povratak na Net.hr